Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chovankyne v kláštore bili remeňom a zatvárali pod zámok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Ruská pravoslávna cirkev čelí skôr ojedinelému škandálu: maloleté chovankyne bogoljubského kláštora si v novinách posťažovali na bitie, hladovky, izoláciu a nekonečnú drinu. Jedno šestnásťročné dievča vraj muselo za trest zjesť celý hrnček soli.

Okolo diania v uzavretej kláštornej komunite vypukol taký rozruch, že prokuratúra začala rehoľníčky vyšetrovať pre podozrenie z trýznenia a z obmedzovania osobnej slobody. V pozadí škandálu však môže byť podľa tlače aj vybavovanie účtov medzi prelátmi.

Rehoľníčky obvinenia popierajú a kláštor uisťuje o ochote spolupracovať s vyšetrovateľmi, aby pravda o prípade vyšla najavo. Úrady sa zatiaľ vyhýbajú zverejnenia podrobností.

"Je to prípad, ktorý je nutné najprv starostlivo preskúmať a až potom ohlásiť závery," uviedla vyšetrovateľka Irina Mininova. Zatiaľ sa súdni lekári najprv chystajú preveriť duševný stav sťažovateliek.

"Deti, ktoré predtým žili v kláštore, prezradili, čo si museli vytrpieť: neustále klaňanie ako trest, práca na poli od troch hodín rána do desiatej večer s polhodinovými prestávkami na raňajky a obed, zatváranie 'pod zámok' bez stravy s výnimkou vody a suchárov až po dobu 16 dní, čítanie žalmov do druhej ráno s budíčkom o pol šiestej. Tiež ich bili remeňom - dostávali 12, 50 i 70 rán," uviedla Natália Jakovlevová z kancelárie ruského ombusdmana, ktorý sa s chovankyňami zišiel.

Ombusdman Vladimir Lukin sa teraz zasadzuje, aby dievčatám, ktoré sa odvážili vypovedať o pomeroch v kláštornom útulku, úrady udelili postavenie chránených svedkov. Čelia totiž údajne nátlaku svojich rodičov, rehoľníčok a farníkov z okolia kláštora.

Už pred rokom kláštor zažil kontrolu z moskovského patriarchátu, ktorá nasledovala po podobných sťažnostiach inej chovankyne, ku ktorej sa neskôr pripojili ďalšie dievčatá. Ale cirkevné vyšetrovanie zrejme nenašlo nič nekalého, pretože dievčatá svoje výpovede odvolali.

"Teraz sa všetko opakuje. Rovnaké dievčatá zase spísali sťažnosti a zase za tri dni všetko popreli," uviedol úradný ochrancu práv detí Pavel Astachov. "Moji spolupracovníci dospeli k záveru, že ktosi s dievčatami po celý čas manipuluje. Ale rozhodne všetko objasníme a predložíme verejnosti skutočný obrázok," sľúbil. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu