Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Slovenskí kamionisti uviazli v Belgicku, nechcú im dať výplaty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MAINVAULT - V zložitej situácii za hranicami vlasti sa ocitlo 15 slovenských vodičov: ich zamestnávateľ - slovenská pobočka belgickej spoločnosti DFI Transports SA - im totiž odmieta vyplatiť mzdy za odpracované posledné mesiace. Všetci už dostali aj výpovede; s niektorými rozviazala firma zmluvu k piatku 12. novembra, ďalším skončí zamestnanecký vzťah ku koncu tohto mesiaca.

Kamionisti dnes ticho protestovali pred domom majiteľa firmy v Mainvaulte (približne 70 kilometrov od Bruselu), kde je aj administratívne sídlo spoločnosti. Vodiči mali na papieri napísané sumy pohybujúce sa v tisícoch eur, o ktoré ich spoločnosť ukracuje, a niektorí pripojili aj fotky svojich rodinných príslušníkov. Celá akcia prebiehala pod dohľadom belgickej polície.

"Snažíme sa dosiahnuť, aby firma vyplatila dlžoby svojim zamestnancom, a nejde len o tých, ktorí sú momentálne tu v Belgicku, pretože firma je dlžná rovnako ďalším Slovákom doma - tzv. vodičom-striedačom. Na Slovensku je táto spoločnosť reprezentovaná len jednou poštovou schránkou," povedal Haithem Bouslimi, ktorý bol dispečerom firmy, ale medzičasom zmenil zamestnávateľa - aj vplyvom nekorektného prístupu zo strany podniku. Firma dlhuje i jemu viac než 2000 eur.

Slováci riešia dva problémy - jednak ako vymôcť nevyplatené mzdy, a jednak odchod domov, ktorý nemá kto uhradiť. Situáciu monitoruje aj konzulát Slovenskej republiky v Belgicku, ale okrem poradenstva a sprostredkovania inú pomoc občanom poskytnúť nemôže.

Vodiči sa rozhodli, že v pondelok podajú žalobu na svojho doterajšieho zamestnávateľa v Belgicku, pretože podľa vlastných tvrdení "na Slovensku s vecou nepohnú".

Nad skupinou sa "zmiloval" predstaviteľ francúzskeho petrogigantu Total, ktorého firma zaplatila bývanie Slovákom od soboty do pondelka na diaľničnom odpočívadle neďaleko Bruselu. Po nej by mala o jeden deň predĺžiť hradenie ich ubytovania Slovenská katolícka misia v Bruseli, aby mohli doriešiť všetky záležitosti.

Majiteľ so svojimi bývalými zamestnancami zatiaľ údajne komunikoval v posledných dňoch len prostredníctvom vyhrážok a nadávok; slovenskú enklávu obviňuje z klamstiev. Jeho stanovisko sa nepodarilo získať.

Vymáhanie peňazí však podľa experta nebude prebiehať jednoducho a podľa neho Slováci určite svoje mzdy do Vianoc na svojich účtoch neuvidia, pretože proces skúmania zodpovednosti za danú situáciu trvá v Belgicku aj roky. Po podaní žaloby bude nasledovať vyšetrenie audítora práce, teda inštitúcie, ktorá v Belgicku skúma súlad pracovnoprávnych vzťahov so zákonmi krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu