Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Piráti prepustili britský pár po vyše roku v zajatí

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ADADO - Somálski piráti oslobodili britských manželov, ktorých uniesli pred rokom v Indickom oceáne pri Seychellských ostrovoch. Ozbrojenci zajali súkromnú jachtu Paula a Rachel Chandlerových a v nedeľu ich po dlhom vyjednávaní prepustili za výkupné vo výške údajne až 320 000 dolárov.

Únoscovia pár odovzdali do rúk miestnym ozbrojeným zložkám v oblasti Himán a Híb. Spravodajca agentúry AFP potvrdil, že Chandlerovci pricestovali do stredosomálskeho mesta Adado neďaleko etiópskych hraníc. Manželia mali na sebe oblečené to isté, čo aj pred únosom pred 388 dňami a podľa neho pôsobili unavene ale šťastne.

"Nie, nesprávali sa k nám dobre," uviedla Rachel Chandlerová po príchode do mesta. Podľa somálskych lekárov sú síce vydesení a vychudnutí, ich zdravotný stav je však v zásade dobrý. Úrady v sídle prezidenta jednostrane vyhlásenej samosprávy im poskytli raňajky a možnosť zatelefonovať príbuzným. Manželia sa minulý rok v októbri plavili na lodi Lynn Rival zo Seychellských ostrovov do Tanzánie a ich jachtu našli neskôr opustenú v oblasti medzinárodných vôd. Presná suma výkupného nie je známa.

Somálsko nedisponuje efektívnou vládou od roku 1991 a v krajine panuje bezvládie a chaos. Situácia je preto živnou pôdou pre aktivity pirátov. Svetové námorné mocnosti poslali v posledných rokoch do somálskych pobrežných vôd desiatky bojových lodí s cieľom zabrániť ich útokom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu