Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Somálski piráti uniesli nemeckú obchodnú loď

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOGADIŠO - Somálski piráti zajali v nedeľu v Indickom oceáne nemeckú obchodnú loď Beluga Fortune. Ide o druhý únos v tomto regióne za ostatné dva dni.

Zatiaľ sa nevie, kde loď uniesli a kam mieri, povedal Andrew Mwangura z organizácie East African Seafarers' Assistance Programme (SAP) agentúre Reuters. Plavidlo Beluga Fortune vlastní lodiarska spoločnosť Beluga Shipping sídliaca v Brémach. V čase únosu smerovalo zo Spojených arabských emirátov do Juhoafrickej republiky. Nie je tiež známe, koľko ľudí je na palube a aký náklad loď vezie.

Pred dvoma rokmi sa somálski piráti zmocnili lode BBC Trinidad, ktorá tiež patrila spoločnosti Beluga Shipping a velil jej slovenský kapitán. Zadržiavali ju tri týždne. Singapurskú nákladnú loď so 17 členmi posádky uniesli v sobotu somálski piráti pri pobreží Kene. Loď York prevážala skvapalnený plyn z kenského prístavu Mombasa do prístavu Mahe na Seychelských ostrovoch.

Piráti ju napadli približne 93 kilometrov východne od kenského prístavného mesta Mombasa. Na palube je 14 občanov Filipín, dvaja Ukrajinci a nemecký kapitán. Podľa misie EÚ Atalanta je v súčasnosti v moci somálskych pirátov 19 lodí a 428 členov posádok. Somálsko nemá od roku 1991 fungujúcu ústrednú vládu. Chaos v krajine podnietil rozmach novodobého pirátstva, ktoré ohrozuje strategické vodné cesty spájajúce Európu s Áziou a Afrikou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu