Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Počet obetí sopky Merapi stúpol už na 138

Jedna z obetí sopky Merapi
Jedna z obetí sopky Merapi

JAKARTA - Počet obetí indonézskej sopky Merapi, ktorá pred necelými dvoma týždňami obnovila činnosť, sa zvýšil na 138. Podľa miestnych nemocničných zdrojov pribudli dve desiatky mŕtvych z radov vážne popálených.

Až 11 leteckých spoločností kvôli erupcii zrušilo medzinárodné lety do indonézskej metropoly Jakarty. Podľa vulkanológov Merapi nestráca na sile. Naposledy sopka mocne vybuchla v piatok, kedy opäť vychrlila do niekoľkokilometrovej výšky stĺp popola. Z jej pažeráka tiež vytryskla žeravá láva, ktorá silnými prúdmi stekala po svahoch a rozprestrela sa do blízkeho okolia. Zlovestné hrmenie znelo v oblasti aj dnes.

Zrušených bolo už 36 letov 11 leteckých spoločností. Rozhodnutie o prerušení leteckého spojenia z obáv z poškodenia motorov lietadiel a z ohrozenia bezpečnosti prevádzky prijali singapurské a malajzijské aerolínie. Tak isto ide o aerolínie z Kórey, Čína az Turecka. Z európskych dopravcov sa k nim pripojila nemecká Lufthansa. Zatiaľ nie je jasné, kedy bude prevádzka obnovená.

Zatiaľ čo po prvej erupcii z 26. októbra zahynulo 44 ľudí, po tej poslednej pribudlo 94 mŕtvych. Mnohé z obetí podľahli až v nemocnici popáleninám, ktoré niekedy pokrývali až 95 percent tela. Ľudia, ktorých telá našli pred domčekmi alebo na uliciach, zrejme zomreli pri úteku na otravu sírnymi plynmi.

Indonézske úrady po novej erupcii rozšírili evakuačnú zónu z 15 na 20 kilometrov. Úrady z oblasti vysťahovali už cez 75.000 ľudí, mnohé násilím. Než sa vulkán upokojí, musia žiť v provizórnych prístreškoch. Podobne silná erupcia sopky, ktorá je jednou z najaktívnejších na svete, bola zaznamenaná naposledy pred 80 rokmi, kedy si vyžiadala 1300 ľudských životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu