Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Uškrteného starčeka (81) chceli rozpustiť v kyseline

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

OSTRAVA - Štefan Václavek (29) si u dôchodcu prenajímal byt na hornom poschodí. Majiteľ bývajúci na prízemí bol čudák, s mladíkom mal dlhodobé spory. Tie vyvrcholili hádkou 9. februára. Počas nej sa Štefan na domáceho pána vrhol, škrtil ho rukami a nakoniec ho udusil šnúrou na bielizeň.

Po čine vyšiel do svojho bytu, kde si vypil kávu a vyfajčil cigaretu. Neskôr sa do bytu obete vrátil, aby telo skontroloval a oznámil svojej známej, ktorá v byte tiež žila, že vraždil.

Dianie v nasledujúcich dňoch pripomínalo podľa popisu sudcu skôr scénu zo zlého hororu. Václavek, jeho známa a ďalší ľudia začali premýšľať, čo si počať s mŕtvolou. "Najprv im napadlo, že ju zakopú," uviedol predseda senátu.

Tento návrh však vzápätí zamietli. "Bol február, pôda bola zamrznutá. Mali obavu, že by sa telo rýchlo našlo," povedal sudca. Do úvahy potom podľa neho prišla možnosť telo rozrezať a jednotlivé časti vyhodiť v opustenej časti ostravského priemyselného podniku.

Na to ale nikto z prítomných podľa sudcu nemal odvahu. Preto sa nakoniec rozhodli mŕtvolu rozpustiť v kyseline. Václavek so známou položili telo, ktoré ona vyzliekla, do vane. "Vedeli, že poškodený pracoval ako chemik a predpokladali, že v dome nájdu potrebné chemikálie," vysvetlil predseda senátu.

To sa naozaj stalo. Žena mŕtveho poliala kyselinou mravčou a chlorovodíkovou. Telo sa však nerozpúšťalo. "Došlo len k zasyčaniu a zápachu," uviedol sudca s tým, že v tomto stave neskôr telo našli aj policajti. V čase od vraždy do dolapenia útočníka sa Václavek či jeho známi pokúšali byt zavraždeného niekoľkokrát prehľadať a nájsť peniaze.

Obžalovaný sa k činu priznal. Obhajoval sa ale tým, že konal v afekte. "Mal som zatmenie," vysvetlil. Tomu ale sudca neuveril. Podľa rozsudku muž svoj čin plánoval a to tým, že si na miesto priniesol z bytu šnúru na bielizeň.

Ostravský krajský súd dnes Václavka poslal za vraždu na 15 rokov do väzenia. Rozsudok je právoplatný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu