Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

EK chce znemožniť domácku výrobu výbušnín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európska komisia navrhuje spoločné predpisy s cieľom znemožniť domácku výrobu výbušnín. EK predkladá návrh s cieľom obmedziť prístup k chemikáliám, ktoré môžu byť zneužité na domácu výrobu výbušnín.

Cieľom je znížiť nebezpečenstvo útokov páchaných pomocou domácky vyrobených výbušnín, a teda zvýšiť bezpečnosť občanov Európskej únie. Okrem toho z jednotných predpisov v rámci celej EÚ budú mať prospech aj výrobcovia a maloobchodní predajcovia.

„Na prípravu útokov teroristi a iní zločinci veľmi často využívajú domácky vyrobené výbušniny. Musíme posilniť kontroly a zabrániť teroristom v zneužívaní rozdielov, ktoré existujú v bezpečnostných predpisoch jednotlivých členských štátov EÚ,“ uviedla komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová. V posledných rokoch bola väčšina teroristických útokov spáchaná pomocou výbušných zariadení, ktorých základom boli domácky vyrobené výbušniny zhotovené z chemikálií, bežne dostupných širokej verejnosti. Domácky vyrobené výbušniny útočníci použili i pri bombových útokoch v Londýne v roku 2005.

Prístup k chemikáliám, ktoré sa môžu zneužiť na domácku výrobu výbušnín, je v niektorých krajinách obmedzený alebo kontrolovaný, zatiaľ čo v iných krajinách ich možno získať ľahko. EK chce preto v tejto oblasti zaviesť rovnaké podmienky a rovnakú úroveň kontroly prístupu k určitým chemikáliám v celej EÚ. To zabráni teroristom a zločincom v zneužívaní rozdielov v bezpečnostných režimoch jednotlivých členských štátov EÚ.

Podľa návrhu EK sa predaj výrobkov, ktoré obsahujú určité chemikálie, uvedené v prílohe nariadenia, zakáže, pokiaľ táto chemikália presahuje určitú hodnotu koncentrácie. Väčšina spotrebiteľov si bude môcť vybrať z náhradných, bežne dostupných výrobkov alebo môže získať povolenie, ktoré im umožní tieto výrobky naďalej kupovať. Niektoré výrobky sa budú naďalej predávať bez obmedzenia, ale ich predaj bude lepšie kontrolovaný, napríklad pomocou mechanizmu na oznamovanie podozrivých transakcií.

Ako informoval Tomáš Halán zo zastúpenia EK na Slovensku, komisia pracuje na zvýšení bezpečnosti v súvislosti s výbušninami a prekurzorovými materiálmi používanými na domácku výrobu výbušnín od roku 2006. V apríli 2008 Rada schválila akčný plán EÚ týkajúci sa výbušnín, ktorý vznikol na základe iniciatívy Komisie prijatej v novembri 2007. Toto nariadenie bude záväzným predpisom. Účinnosť nadobudne osemnásť mesiacov po tom, ako ho prijmú Európsky parlament a Rada.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu