Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Airbus A380 so 459 ľuďmi musel núdzovo pristáť!

Dymiaci motor Airbusu A380 Zobraziť galériu (4)
Dymiaci motor Airbusu A380 (Zdroj: SITA)

Aktualizované

SINGAPUR - Lietadlo austrálskej spoločnosti Qantas muselo vo štvrtok núdzovo pristáť v Singapure. Zo spodnej časti Airbusu A380 sa po pristátí dymilo a k lietadlu okamžite prišlo šesť požiarnických áut. Lietadlu prestal fungovať jeden z motorov na ľavom krídle.

Na jeho palube bolo 459 ľudí, nikto nebol zranený. Uzavrela sa tak séria mätúcich informácií, ktoré dnes v ranných hodinách SEČ zo spravodajských zdrojov prichádzali. V jednej chvíli podľa správy agentúry Reuters zrútenie stroja potvrdila aj samotná letecká spoločnosť Qantas. Tá krátko po incidente oznámila, že do jeho vyšetrenia ruší všetky lety strojov A380.

Informácie o možnom leteckom nešťastí sa objavili potom, čo obyvatelia západnej Indonézie oznámili, že po prelete dopravného lietadla počuli silnú explóziu a na ostrove Batam objavili "veľké kusy červeno pomaľovaných" trosiek. "Stále ich ešte zbierame," povedal indonézskej rozhlasovej stanici policajný dôstojník. "Vyzerá to ako Qantas, pretože je to bielo a červeno pomaľované," dodal.

Hovorkyňa Qantasu Emma Kearnsová, ktorú cituje agentúra AP, upresnila, že stroju letiacemu z Londýna do Sydney s medzipristátím v Singapure prestal fungovať jeden zo štyroch motorov. Hoci môže bezpečne letieť aj s tromi, radšej sa vrátil a núdzovo pristál v Singapure po tom, čo vypustil palivo.

Letecká spoločnosť Qantas patrí k najbezpečnejším na svete a nikdy si ešte nepripísala fatálne zrútenia lietadla, napísala agentúra Reuters. V roku 2008 však vyrazila explózia vo vzduchu dieru o veľkosti dodávky do boku lietadla Qantas 747-400; podľa vyšetrovateľov vtedy vybuchla kyslíková fľaša.

Pri podobnom incidente tento rok 30. augusta vybuchol jeden z motorov lietadla Qantas mieriaceho do San Francisca a jeho úlomky prerazili diery do krytu motora. Vyšetrovatelia austrálskeho úradu pre bezpečnosť dopravy zistili, že všetky lopatky boli buď zlomené alebo odlomené. Prečo sa to motoru lietadla Boeing 747 stalo, zatiaľ vyšetrovatelia ešte stále skúmajú.

 

V Batame zbierajú úlomky z lietadla

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu