Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Poprave dievčat sa povinne prizerali obyvatelia, jedna žena omdlela

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOGADIŠO - Islamská militantná skupina aš-Šabáb, ktorá ovláda väčšinu južného Somálska a hlavného mesta Mogadišo, popravila dve dievčatá. Stovky obyvateľov mesta donútili pozerať sa na hrozné divadlo.

Šajch Muhammad Ibráhím v stredu odsúdil dievčatá v mesta Beled Wejne na smrť zastrelením popravnou čatou za špionáž pre vládnych vojakov, bojujúcich proti islamskej organizácii aš-Šabáb. Sudcov menuje miestna samospráva, ktorú tvoria členovia aš-Šabábu. Jedinou potrebnou kvalifikáciou sudcu je, aby to bol muž, ktorý pozná Korán.

Aš-Šabáb je napojená na Al-Káidu a vykonala už niekoľko brutálnych trestov ako zbičovanie, odseknutie rúk a popravy, aby donútila obyvateľov dodržiavať jej vlastnú, prísnu interpretáciu islamu. Išlo o prvú verejnú popravu dievčat v somálskom meste Beled Wejne.

Svedok informoval tlačovú agentúru Associated Press, že militanti z aš-Šabábu kráčali po meste, cez amplióny oznamovali ľuďom blížiacu sa popravu a prikazovali povinnú účasť každého obyvateľa.

Pred stovky ľudí predviedli v stredu Ajan Muhammad Džamáovú (18) a Huriju Ibráhímovú (15). Čoskoro po vyhlásení rozsudku desať zamaskovaných mužov spustilo streľbu do dievčat, ktoré mali páskou zaviazané oči. Keď dievčatá zastrelili, muži začali kričať "Niet Boha okrem Alaha". Situáciu opísal svedok, ktorý si z obáv pred pomstou neželal byť menovaný. Keď dievčatá zastrelili, jedna žena v dave omdlela.

Organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch v aprílovej správe informovala, že aš-Šabáb uskutočňuje "neustále represie a brutálne zásahy".

Somálsko nemá už 19 rokov funkčnú vládu, ktorá by mala dosah na celé územie krajiny. Táto vláda, podporovaná OSN, má pod kontrolou iba malé oblasti metropoly Mogadišo, jej spojenci ovládajú väčšinu centrálneho Somálska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu