Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Tajfún Megi na Filipínach si vyžiadal už desať obetí

Tajfún Megi
Tajfún Megi

BAGUIO - Najmenej desať ľudí zahynulo a deväť utrpelo zranenia na Filipínach v dôsledku tajfúnu Megi, ktorého lejaky bičujú severnú časť súostrovia aj dnes. Oznámila to agentúra AFP.

Časť obetí sa utopili, niekoľko ľudí zabili padajúce stromy, jedného človeka zasiahol smertelne prúd z poškodeného elektrického vedenia. Zrútené strechy a vyvrátené stromy ďalším ľuďom spôsobili zranenia.
    

Niektoré oblasti v severnej provincii Isabela zostávajú aj dnes bez dodávok elektriny, prerušená je kvôli prudkej víchrici aj cestná doprava.
Víchor vyvracal stromy aj stĺpy telefónneho a elektrického vedenia, ktoré zablokovali pozemné komunikácie. Tisícky ľudí boli prinútení hľadať za nulovej viditeľnosti útočisko vo vládnych ubytovniach.
    

Megi sa dnes presúva západným smerom nad Juhočínske more, avšak záplavové lejaky stále dopadajú na filipínsky ostrov Luzon.
Silno prší aj v hlavnom meste Manile. Počas dneška je tajfún očakávaný v južnej Číne a vo Vietname, kde lejaky v minulých dňoch prinútili k evakuácii 140.000, respektíve 126.000 obyvateľov.
    

Filipínske súostrovie je každoročne zasiahnuté dvoma desiatkami tajfúnov, z ktorých niektoré majú na svedomí množstvo ľudských životov.
Vlani na jeseň si tajfúny Ketsana a Parma vyžiadali vyše tisíc obetí a desať miliónov obyvateľov bolo postihnutých.
    

Megi je najsilnejší tajfún za posledné štyri roky.
Jeho vetry nad Filipínami dosahovali rýchlosť 225 kilometrov za hodinu s nárazmi až 260 kilometrov. Pri prelete nad horskou oblasťou Luzone mierne zoslabli.
    

Záplavy hlásia aj Thajsko, kde zahynuli štyria ľudia a tisíce domov sa ocitli pod vodou.
Úrady okrem ľudí evakuovali tiež stovku slonov s turistami vyhľadávané lokality severne od hlavného mesta Tchaj-peja.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu