Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Radičová a Nečas: Zmeniť kritériá, zaviesť systém sankcií

Petr Nečas a Iveta Radičová
Petr Nečas a Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

PRAHA – Na potrebe zmeny kritérií posudzovania krajín z hľadiska merania deficitu sa dnes zhodli český premiér Petr Nečas a slovenská premiérka Iveta Radičová, ktorá je v Prahe na prvej oficiálne návšteve. Tá zdôraznila, že v otázke je medzi oboma plná zhoda. Isté odlišnosti však majú v postoji k sankciám za nedodržanie európskeho Paktu rastu a stability.

"V niektorých detailoch sa naše stanoviská logicky líšia, lebo SR je v eurozóne a ČR nie. Od Slovenska sa chce, aby niečo platilo, od Českej republiky nie, takže z toho to logicky plynie," uviedol Nečas.

Ak má byť systém sankcií funkčný, sankcie musia byť podľa Radičovej automatické a nie vzťahované od prípadu k prípadu. "Aby boli objektívne a jasné a aby sa nezopakovala situácia z minulosti. Zhoda je i v tom, že má byť vytvorený istý systém sankcií voči krajinám, ktoré nedodržiavajú Pakt stability," vyhlásila.

Ako uviedla bez ďalších podrobností štátna agentúra, rozhovorom dominovala „jadrová energetika, nové rozpočtové procedúry EÚ, ale aj ozdravovanie verejných financií“. 

Radičová podľa svojich slov s českým premiérom komunikuje neformálne často, telefonicky, listami, e-mailami či sms-kami. "My sa navzájom máme v mobilnom telefóne už od času, keď sme neboli predsedami vlád. Volali sme si aj predtým a pokračujeme v tom," povedal Nečas. Aj na dnešnom rokovaní sa podľa neho potvrdila veľká politická názorová blízkosť oboch krajín a vlád.      

Na stretnutí si dohodli aj strategický postup vo vzťahu k najbližšiemu summitu EÚ, ktorý sa uskutoční budúci týždeň, ako aj ďalšie kroky v rámci slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke. Počas jednodňovej návštevy v Prahe sa Radičová stretne aj s prezidentom Václavom Klausom, predsedníčkou Poslaneckej snemovne Miroslavou Němcovou a predsedom Senátu Přemyslom Sobotkom. Na záver programu sa stretne s Václavom Havlom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu