Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Odhalili obchodníkov s ľudskými orgánmi, boli nimi lekári!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KYJEV - Ukrajinská polícia dnes zadržala troch kyjevských lekárov podozrivých z nezákonného obchodovania s ľudskými orgánmi. Podľa agentúry Unian môžu dvoch lekárov jednej z hlavných kyjevských nemocníc a ich bývalého kolegu odsúdiť až na dvanásť rokov väzenia.

Obvinení boli podľa vyšetrovateľov členmi medzinárodnej bandy, ktorá organizovala obchod s ľudskými obličkami medzi Ukrajinou a niektorými ďalšími postsovietskymi krajinami. Medzi občanmi Ukrajiny, Moldavska alebo Uzbekistanu vyhľadávali vhodných darcov, ktorým za odplatu odoberali obličku na transplantáciu pre vytipovaných príjemcov. Tými podľa agentúry Unian boli väčšinou zámožní Ukrajinci žijúci v cudzine. Cena transplantácie obličky sa pohybovala medzi 100 000 a 200 000 dolárov (80 až 162 tisíc eur).

Získané peniaze skupina lekárov investovala do nákupu nehnuteľností, osobných áut a nákladných dovoleniek. Vyšetrovatelia už údajne odhalili okolo dvadsať prípadov ilegálnych transplantácií.

Podľa kyjevských médií nejde o prvý prípad, kedy ukrajinskí lekári obchodovali s ľudskými orgánmi. Tento rok v auguste informovala tlač o organizovanej skupine dvanástich lekárov, ktorá cez internet počas troch rokov verbovala potenciálnych darcov obličiek z Ukrajiny, Ruska, Moldavska, Bieloruska a Uzbekistanu. Zabezpečovala im prevoz do Azerbajdžanu alebo Ekvádoru, kde im obličky odobrali. Príjemcami obličiek boli chorí v USA, Izraeli a Európe.

Podľa agentúry Unian sa cena jednej ľudskej obličky na ukrajinskom čiernom trhu pohybuje okolo 10 000 dolárov (8000 eur). Ako darkyne majú údajne prednosť zdravé ženy vo veku medzi 18 a 25 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu