Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lekári podľa súdu zmrzačili dieťa, nemocnica ich nepotrestala

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Bratislavská Univerzitná nemocnica nepotrestala lekárov, ktorí podľa súdu v roku 1995 spôsobili invaliditu v súčasnosti 15-ročného chlapca z Bratislavy. Dnes to povedala jej hovorkyňa Rút Geržová.

Rodičom chlapca však poslala vysúdené odškodné 11 miliónov korún (asi 365.133 eur). Ďalšia rodina, ktorá vysúdila odškodné od detskej nemocnice, však na peniaze čaká. "Nemocnica sa rozhodla nevyvodzovať disciplinárny postih voči spomínaným zamestnancom," povedala Geržová. Primár, lekárka i zdravotná sestra, ktorí poškodenie zdravia podľa súdov zapríčinili a boli aj podmienečne trestaní, sú naďalej zamestnancami nemocnice. Konečný verdikt v procese, ktorý trval desať rokov, Krajský súd v Bratislave vyriekol vlani v apríli. Podľa neho chlapec z bratislavskej časti Petržalka zostal s ťažkým poškodením mozgu, tela, zraku a sluchu odkázaný na prístroje, lebo mu ako šesťtýždňovému neskoro poskytli prvú pomoc. Odškodného sa rodina dočkala tento rok.

"Nemocnica zaplatila v šiestich mesačných splátkach splatných vždy v zmysle dohody o splátkovom kalendári," uviedla Geržová. Ďalšia rodina z Bratislavy, ktorá tento rok v máji po viac ako 22 rokoch vysúdila odškodné za nesprávnu liečbu ich dcérky, na peniaze čaká dodnes. Detská fakultná nemocnica sa totiž obrátila na Najvyšší súd. "Skutočnosť, že podali mimoriadny opravný prostriedok, ich neoprávňuje k tomu, aby nám nepoukázali Krajským súdom priznané peniaze," kritizoval otec dievčatka Ivan Dvořáček. Detská nemocnica nemá ďalšie súdne spory pre poskytovanie lekárskej starostlivosti ani exekúcie. Sumu 70.042 eur však neuhradila, lebo stále trvá na tom, že lekárka chybu nespravila a požiadala Najvyšší súd, aby do jeho rozsudku platiť nemusela.

 "Naša lekárka postupovala lege artis (v súlade s poznatkami-pozn.), čo konštatovali odborné znalecké posudky," uviedla hovorkyňa nemocnica Dana Kamenická. "Základné vrodené vady určili nesprávne, z toho pramenil nesprávny postup v diagnostickom procese s následkom, že pre poškodenie pľúc a srdca neskoro zistené skutočné vrodené vady sa srdiečko dcéry nedalo už operovať," tvrdil Dvořáček. Jeho dcéra sa verdiktu vo svojom prípade ani nedožila. Zomrela v roku 2004 ako 23-ročná na problém so srdcovou komorou, pričom podľa jej otca ju liečili pre defekt predsiene.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu