Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Na Obamu letela kniha, minula ho len tesne

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: ČTK)

NEW YORK - Na amerického prezidenta Baracka Obamu v nedeľu počas predvolebného zhromaždenia vo Filadelfii z davu prizerajúcich vyletela kniha. Šéfa Bieleho domu tesne minula.

Muž, ktorý knihu hodil, vraj prezidentovi nechcel ublížiť, ale upozorniť ho na publikáciu. Nešlo ale o jediný rozruch na mítingu. Policajti na ňom ešte zatkli muža, ktorý sa vyzliekol do naha.

Kniha v mäkkej väzbe, ako je zrejmé z videozáznamu, preletela okolo prezidentovej hlavy krátko potom, čo vo Filadelfii dokončil svoj prejav. "Nie je jasné, ako blízko neho kniha letela, prezident si ju ale očividne nevšimol," napísala na svojom blogu reportérka televíznej stanice ABC News Ann Comptonová.

Ochranka amerického prezidenta podľa nej muža vypočula. "Ukázalo sa, že nepredstavuje hrozbu a bol prepustený," uviedol jej člen Edwin Donovan. Údajne išlo o príliš nadšeného stúpencov šéfa Bieleho domu, ktorý na prezidenta hodil výtlačok svojej knihy. O akú knihu išlo, či ako sa muž volal, americké médiá zatiaľ neinformovali.

Začali už ale špekulovať o tom, že išlo o zlyhanie ochranky, z ktorého sa jej príslušníci ešte budú spovedať. Pripomínajú tiež podobný incident, keď v roku 2008 iracký novinár Muntadar Zájdi hodil topánku po vtedajšom americkom prezidentovi Georgeovi Bushovi. Muž potom strávil deväť mesiacov vo väzení.

Miernejší trest nepochybne čaká aktéra ďalšieho incidentu z Obamovho nedeľného zhromaždenia pred novembrovými voľbami do Kongresu. Juan James Rodriguez (24)sa pokúsil počas prezidentovho prejavu prebehnúť okolo prezidenta nahý a bol zatknutý.

Podľa všetkého tak však získa milión dolárov od miliardára Alkiho Davida, ktorý už v auguste túto sumu prvému naháčovi, ktorý týmto spôsobom naruší nejaký prezidentov míting. Boháč už uviedol, že ak Rodriguez vyhovel všetkým parametrom výzvy, peniaze mu vyplatí.

Medzi podmienky patrilo to, že "naháč" musí mať na hrudi napísaný názov Alkiho webovej stránky pre zdieľanie videa Battlecam a čin musí byť nafilmovaný a neskôr na tejto stránke zverejnený. Prinajmenšom prvú uvedenú podmienku už Rodriguez splnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu