Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Múzeum si všimlo krádeže obrazu, až keď mu ho polícia vrátila

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: Jupiterimages)

ŠTOKHOLM - Umelecké múzeum v treťom najväčšom švédskom meste Malmö si všimlo krádeže obrazu od známeho expresionistického maliara Edvarda Muncha až po tom, čo mu polícia oznámila, že obraz objavila u zlodejov a múzeu ho vracia.

Obraz Dvaja priatelia, pochádzajúci z roku 1913 za odhadovanú cenou desať miliónov švédskych korún (1 072 869 eur), našla polícia pri razii v malom meste Landskrona. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na švédsky rozhlas SR.

Polícia pri záťahu našla aj ďalšie dva obrazy menej významných švédskych umelcov ukradnuté z toho istého múzea, ktoré tiež nikto mu nechýbali. Tiež tie sa teraz do múzea vracajú.

"Som absolútne v šoku a neviem si to pri najlepšej vôli nijako vysvetliť," povedal rozhlasu šéf múzea Göran Christenson.

Podľa najrozšírenejšieho názoru museli byť obrazy ukradnuté počas prepravy z múzea do skladu, pretože v súčasnosti neboli práve vystavované. Ako je ale možné, že si v sklade nevšimli, že obrazy nedorazili, bude musieť Christenson ešte len vysvetliť.

Zlodeji ale taktiež neboli žiadny pedanti: nedali si ani námahu odstrániť z obrazov samolepky "Umelecké múzeum Malmö", nalepené na ich zadnej strane. To polícii uľahčilo nájsť pravého majiteľa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu