Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Múzeum zničených vzťahov vystavuje umelú nohu i putá

Múzeum zničených vzťahov Zobraziť galériu (4)
Múzeum zničených vzťahov

ZÁHREB - V chorvátskom Záhrebe otvorilo v utorok v noci svoje brány múzeum zničených vzťahov. Doteraz išlo o putovnú výstavu, ktorá teraz získala trvalý domov v centre metropoly. Zbierky netradičného múzea tvoria exponáty, ktoré ústavu venovali ohrdnutí milenci, pretože im pripomínali horké rozchody s partnermi. Informoval o tom denník Croatian Times.

Návštevníci si môžu napríklad prezrieť sekeru, ktorú zúfalá lesbička rozsekala nábytok bývalej priateľke, ktorá utiekla s inou ženou. Pozornosť určite upúta aj žltý skúter Vespa, ktorý istý muž kúpil v nádeji, že na ňom bude spolu s priateľkou jazdiť ako v talianskom romantickom filme. Medzi exponátmi je aj kávovar, ktorý už žena nechcela mať na očiach, pretože jej pripomínal aférku s mužom, ktorý ale rovnako dával väčší prednosť káve ako jej.

Jedným z najpodivnejších vystavovaných predmetov je umelá noha. Darcom bol veterán chorvátskej vojny za nezávislosť z prvej polovice deväťdesiatych rokov minulého storočia, ktorému nohu odtrhla nášľapná mína. Vedľa protézy je umiestnený list s vysvetlením. Bývalý vojak napísal, že v záhrebskej nemocnici v roku 1992 stretol dievča, ktoré mu pomohlo zohnať materiál na protézu, tak vraj ich láska vzplanula. Tú ale protéza nakoniec "prežila", pretože "bola z lepšieho materiálu".

Za vitrínami výstavných siení nechýba ani súcit vzbudzujúci svadobné šaty Japonky, ktorá sa na ne ako na symbol zničeného vzťahu už nedokázala pozrieť. Iné dievča sa zase v prospech múzea vzdala huňatých ružových pút "zakúpených pre posteľové hrátky", pretože predstavovala reťaze, ktorými niekdajší partner spútal jej dušu.

Nápad s múzeom sa zrodil v hlavách záhrebských umelcov Olinky Višticovej a Dražena Grubišiča. Dvojica sa totiž rozišla a chcela urobiť niečo kreatívne s pozostatkami skončeného vzťahu. Višticová dodáva, že jej reakcia po rozchode s Grubišičom bola ako u mnohých iných ľudí - ničiť a byť naštvaná.

"Namiesto toho sme ale dali dohromady všetky veci a potom sme vyzvali našich priateľov, aby poslali svoje mementá," dodala umelkyňa. Potom o projekt prejavila záujem tlač a následne im začali venovať bolestivé pripomienky stroskotaných vzťahov ďalší ľudia. "Čoskoro sme mali príves plný vecí, a tak vzniklo múzeum zničených vzťahov," vysvetlila.

Návštevníci sa vraj delia do troch kategórií - prostých zvedavcov, zmučených milovníkov hľadajúcich očistu a kombináciu dvoch predchádzajúcich skupín.

Umelci taktiež ponúkli majiteľom zlomených sŕdc priestor na webe múzea, kde môžu po dobu troch mesiacov až štyroch rokov skladovať textové správy SMS, elektronickú poštu a fotografie. Ak budú chcieť, môžu sa o svoje spomienky podeliť so zvyškom sveta.

Výstava od apríla 2006 precestovala množstvo krajín v Európe a navštívila aj Juhoafrickú republiku, USA alebo Filipíny. V septembri 2008 zavítala aj na Slovensko do Nitry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu