Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Na protest zablokoval dodávkou vchod do parlamentu

Demonštrant zablokoval cestu pred parlamentom na niekoľko hodín Zobraziť galériu (2)
Demonštrant zablokoval cestu pred parlamentom na niekoľko hodín

DUBLIN - Protivládny aktivista dnes v Dubline zablokoval na tri hodiny vstup do írskeho parlamentu nákladným autom. Stalo sa tak podľa agentúry AP v čase zvýšenej nespokojnosti miestnych obyvateľov s vnútropolitickou situáciou a krátko pred popoludňajšou demonštráciou v írskej metropole.

Na nákladnom aute s miešačkou betónu boli upevnené transparenty so sloganmi proti bankám a vláde. "Všetkých politikov by mali vyhodiť," znel jeden z nich. V krajine v poslednej dobe stúplo napätie a zosilneli protivládne nálady v dôsledku finančnej krízy, rozpočtových škrtov a štedrej vládnej pomoci zadĺžených bankám, uviedla AP.

Vodič (41) s autom prudko narazil do vchodu a ľahko ho poškodil. Muža okamžite zatkli, ale vozidlo sa podarilo odstrániť až po troch hodinách, pretože jeho vodič stačil zamknúť dvere do kabíny. Jeho okná pred príchodom k parlamentu zamrežoval a poškodil aj brzdy.

Auto pri rannom príchode takmer zranilo hliadkujúceho policajta. "Keby sa to stalo popoludní, tak niekoho zo zamestnancov alebo kohokoľvek z okoloidúcich mohol zabiť," povedal írsky poslanec Fergus O'Dowd.

Odbory zvolali na popoludnie demonštráciu s pochodom k budove parlamentu. Poslanci sa majú v najbližších dňoch zaoberať návrhom rozpočtu, ktorý počíta so znižovaním miezd a zvyšovaním daní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu