Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Teroristi mali plánovať útoky na Britániu, Francúzsko a Nemecko

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Spravodajské služby prekazili plány ozbrojencov zaútočiť na niektoré európske mestá. Informáciu v utorok priniesla televízna stanica Sky News, podľa ktorej ozbrojenci so základňami v Pakistane plánovali paralelné útoky v Londýne a v mestách vo Francúzsku a Nemecku. Podľa agentúry Reuters sa britské spravodajské služby k správe odmietli vyjadriť.

Stanica s odvolaním na nemenované spravodajské zdroje ďalej oznámila, že útoky sa mali podobať koordinovaným atentátom, ktoré v roku 2008 vykonali pakistanskí ozbrojenci na niekoľkých miestach v indickom Bombaji. Zahynulo vtedy viac ako 160 ľudí.

Sky taktiež uviedla, že nedávne zvýšenie počtu útokov bezpilotných lietadiel proti ozbrojencom v Pakistane súviselo s úsilím západných mocností prekaziť plán, ktorý bol "v pokročilej, ale nie vo fáze bezprostrednej hrozby".

Americkí činitelia sa podľa Reuters ku konkrétnym plánom útokov v Európe alebo inde vo svete odmietli vyjadriť. Pripustili však, že nedávne raketové údery v Pakistane mali narušiť siete, ktoré útoky plánovali.

"Nemalo by nikoho prekvapiť, že spojitosti medzi plánmi a tými, ktorí ich pripravujú, vedú k ráznemu americkému konaniu," povedal Reuters americký činiteľ.

Sky podľa francúzskej agentúry AFP tvrdí, že plány útokov zistili na základe spolupráce spravodajských služieb Británie, Francúzska, Nemecka a USA. Dva zdroje AFP napojené na spravodajcov však uviedli, že s plánom útokov nie sú oboznámené.

Parížska polícia v utorok kvôli hrozbe bombového útoku evakuovala Eiffelovu vežu, išlo však o falošný poplach. Francúzsky minister vnútra Brice Hortefeux minulý týždeň vyhlásil, že existuje "bezprostredné nebezpečenstvo atentátu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu