Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vo vatikánskej banke údajne prali špinavé peniaze

Ettoro Gotti Tedeschi
Ettoro Gotti Tedeschi

RÍM/VATIKÁN - Rímski vyšetrujúci sudcovia začali pre podozrenie na pranie špinavých peňazí vyšetrovať prezidenta vatikánskej banky Ettora Gotti Tedeschiho a jej generálneho riaditeľa Paola Ciprianiho. Oznámila to včera talianska polícia. Podľa justičných zdrojov Gotti Tedeschi a Capriani porušili pravidlá Európskej únie proti praniu špinavých peňazí.

Vatikán zásah rímskych úradov potvrdil a vyhlásil, že je týmto krokom "zmätený a udivený". V oznámení vatikánskeho štátneho sekretariátu sa uvádza, že pápežský štát má v oboch šéfov banky "plnú dôveru".

Finančná polícia zároveň z preventívnych dôvodov vatikánskej banke pozastavila účet v rímskom finančnom ústave Credito Artigiano SpA, na ktorom má banka približne 23 miliónov eur. Finančná polícia pojala podozrenie pri dvoch nedávnych prevodoch peňazí z vatikánskej banky a transakcie zablokovala.

Štátny sekretariát Vatikánu vyhlásil, že banka sa ničoho nezákonného nedopustila, pretože len prenášali svoje peniaze medzi dvoma vlastnými účtami. Vatikánska banka, ktorej oficiálny názov je L'Istituto per le Opere Religiosa (IOR), spravuje peniaze Vatikánu a katolíckych inštitúcií a organizácií po celom svete.

Gotti Tedeschi (65) stojí na čele banky rok a je aj poradcom talianskeho ministra hospodárstva Giulia Tremontiho. Vedie tiež taliansku pobočku španielskej Banco Santander a je členom správnych rád niekoľkých veľkých talianskych bánk.

IOR sa už v roku 1982 zaplietla do medzinárodného škandálu okolo podvodného bankrotu vtedy najväčšieho talianskeho bankového ústavu Banco Ambrosiano, na ktorom mala IOR malý podiel. Vatikán akúkoľvek zodpovednosť za pád Ambrosiana odmietol, veriteľom Ambrosiana však poskytol "z dobrej vôle" celkovo 250 miliónov dolárov (202 miliónov eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu