Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Matici chýbajú peniaze zo zbierky na národný poklad

Predseda Matice slovenskej Jozef Markuš
Predseda Matice slovenskej Jozef Markuš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na účte Matice slovenskej chýbajú peniaze z verejnej zbierky na národný poklad, vložila ich vraj do skrachovanej nebankovej spoločnosti. Napísal to týždenník Plus 7 dní, podľa ktorého zmizlo 23 miliónov korún (v prepočte 763.460 eur). Dlhoročný predseda Matice slovenskej Jozef Markuš sa zatiaľ k problému nevyjadril.

Účet, kde sa mohli Slováci skladať na národný poklad, založili pár dní po vzniku samostatného Slovenska v januári roku 1993. Cieľom bolo zväčšiť hmotné rezervy Národnej banky Slovenska a tak prispieť k zvýšeniu stability slovenskej meny. Zbierka mala podľa webstránky Matice hodnotu viac ako jeden milión eur (30,8 milióna Sk). Z toho bolo vraj v peňažnej forme 765.562 eur a zvyšok mali tvoriť predmety z drahých kovov a umelecké diela. Tie sa nachádzajú v depozitoch Všeobecnej úverovej banky a Slovenskej národnej knižnice v Martine, uviedla stránka Matice.

Zbierku spravuje Nadácia Matice slovenskej. Podľa Plus 7 dní z výročnej správy nadácie za rok 2008 vyplýva, že na jej účte je len 63.000 Sk (podľa konverzného kurzu 2091 eur), zvyšok nadácia vložila v akciách do CI Holdingu a Podielového družstva Slovenské investície. Začiatkom augusta pritom minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) informoval, že družstvu chýba majetok v hodnote 26 miliónov eur. Peniaze sa vraj "stratili" v spoločnosti Capital Invest, ktorú koncom augusta prehľadávala polícia.

Dlhoročný predseda Matice slovenskej Jozef Markuš vraj týždenníku odmietol odpovedať na otázku, či sú stratené aj peniaze z "pokladu", alebo či ich stihli vybrať. Začiatkom augusta po medializácii problému ministra ubezpečoval, že nemôže dôjsť k ohrozeniu Matice Slovenskej. Pripustil však, že niektoré jej činnosti môžu byť ohrozené. Samotná Matica pritom podľa svojej výročnej správy problémy s financiami nemá. Počas bývalej vlády, ktorej súčasťou bola národniarska SNS, sa zvýšili jej štátne príspevky na takmer trojnásobok. Vlani Matica získala na svoju činnosť 3,9 milióna eur, pričom necelých 2,8 milióna eur dostala od štátu. Jej náklady boli 3,1 milióna eur.

Matica slovenská je zriadená zákonom, na rozdiel od iných štátnych kultúrnych inštitúcií nespadá pod ministerstvo kultúry, nemusí mu teda predkladať výročné správy o svojej činnosti a hospodárení. Štát však má povinnosť prispievať na jej činnosť. Matica môže podnikať len s vlastným majetkom a to cez vlastné obchodné spoločnosti. Kontroluje ju dozorný výbor, ktorého tretinu menuje minister, zvyšok delegujú matičiari.

Ministerstvo už v auguste pripustilo, že zváži zmeny v zákone o Matici. Podľa hovorkyne ministerstva Evy Chudinovej to však závisí od výsledkov kontroly ministerstva financií a od zistení Národnej banky Slovenska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu