Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Rusku opäť horí, Medvedev kritizuje Putina

Lesné požiare opäť ohrozujú Rusko
Lesné požiare opäť ohrozujú Rusko

MOSKVA - Nové nebezpečenstvo rozsiahlych lesných požiarov hrozí Rusku z územia susedného Kazachstanu, odkiaľ silný stepný vietor ženie oheň na sever z troch smerov. Moskva požiadala kazašskú vládu o povolenie nasadiť v pohraničnej oblasti hasičské letectvo. Niekoľko obcí v pohraničnom Altajskom kraji už evakuovali.

Podľa agentúry Interfax úplne vyhorela ruská hraničná obec Nikolajevka, kde oheň zničil vyše 400 domov. O ľudských obetiach alebo zranených nie sú správy. Každé z troch ohnísk požiaru má veľkosť niekoľkých desiatok hektárov. Vzhľadom k silnému vetru hasiči zatiaľ boj s živlom prehrávajú.

Prezident Medvedev dnes podľa ruskej tlače v reakcii na nedávne tragické lesné požiare zvažuje zásadnú reorganizáciu ruského lesného hospodárstva. Mala by zrušiť legislatívu z roku 2006 presadenú Vladimirom Putinom, ktorá sa na takmer nezvládateľné šírenie ohňa tento rok v lete podľa mnohých kritikov negatívne podpísala.

Putinove lesné zákony zrušili centralizovanú správu ruských lesov a ponechali rozsiahle lesné priestory bez akéhokoľvek správcu.

Medvedev dnes Putinovu legislatívu kritizoval s tým, že jej vinou ostalo bez ochrany 13 percent ruských lesov. Sľúbil tiež, že si "posvieti" na gubernátorov ruských oblastí, ktorí sa o svoje lesy nedokázali náležite postarať.

Letné požiare spôsobili v Rusku veľké škody, odhadom za 12 miliárd rubľov (300 miliónov eur). Na ruskom území je 809 miliónov hektárov lesov, čo je viac ako pätina celosvetových lesných plôch. Ich vplyv na globálnu klímu vedci označujú za zásadnú.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu