Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vietor vyčíňal v Tatrách: Vyvrátil vyše 7 tisíc stromov!

ilustračné foto
ilustračné foto

POPRAD - Silnému vetru z konca týždňa podľahlo na území Tatranského národného parku (TANAP) v správe Štátnych lesov TANAP viac ako 7 tisíc stromov.

„Najhoršia situácia je v ochrannom obvode Podbanské, kde náporu vetra neodolalo približne 4 000 stromov a v ochrannom obvode Štrbské Pleso, kde si lesníci budú musieť poradiť so spracovaním viac ako 1 300 polámaných a vyvrátených stromov,“ informoval námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP Pavol Fabian.

Značkované turistické chodníky v Tatranskom národnom parku zostali po vyčíňaní vetra na mnohých úsekoch zavalené. Prekážku vytvorili nielen suché stromy odumreté vplyvom lykožrúta, ale aj stromy nahnité a vyvrátené vetrom z plytkej, vodou rozmočenej pôdy. Vlastníci a správcovia územia už začali so spriechodňovaním zavalených chodníkov.

Hoci z celkového množstva zlomených a vyvrátených stromov spadnutých na turistické chodníky je podiel suchých, podkôrnym hmyzom zničených stromov zatiaľ pomerne nízky, Štátne lesy TANAP upozorňujú turistov na možnosť padania častí stromov na chodníky už pri slabšom vetre. Lesníci preto turistom odporúčajú vo veternom počasí prechádzať týmito úsekmi so zvýšenou opatrnosťou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu