Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prekliaty Nový Zéland: Po zemetrasení ďalšia pohroma!

Iba zázrakom si nešťastie nevyžiadalo ani jednu obeť Zobraziť galériu (10)
Iba zázrakom si nešťastie nevyžiadalo ani jednu obeť (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Silné následné otrasy a vietor o sile víchrice dnes trápi druhé najväčšie novozélandské mesto Christchurch, kde začali odstraňovať odpad potom, čo ho v noci na sobotu zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie za posledných 80 rokov. Mesto sa zároveň pripravuje na ďalšiu pohromu, silnú búrku, ktorá má mesto zasiahnuť v noci na pondelok.

Otrasy o sile 7,1 stupňa Richterovej škály zasiahli Christchurch a rozsiahle okolie v sobotu skoro ráno. Zemetrasením popraskali cesty, popadali stĺpy elektrického vedenia, narušilo sa vodovodné a odpadové potrubie a poškodených bolo asi 500 domov. Našťastie nikto nezahynul a nemocnice hlásia len niekoľko zranených osôb, z toho dve ťažko. Premiér John Key to označil za zázrak.

Následné otrasy, z ktorých najsilnejší dosiahol sily 5,1 stupňa, ďalej uvoľňujú tehly a kusy fasád poškodených domov. Tieto otrasy môžu podľa civilnej obrany trvať niekoľko týždňov. Meteorológovia zároveň varujú, že silný vietor sprevádzajúci blížiacu sa búrku môže dosiahnuť až rýchlosť 130 kilometrov za hodinu, čo by ďalej ohrozilo narušené budovy. Očakáva sa tiež silný dážď, ktorý môže spôsobiť záplavy a problémy na infraštruktúre, varovala civilná ochrana.

Takmer 300 ľudí, ktorí museli kvôli zemetrasení opustiť svoje domovi, stále zostáva v evakuačných strediskách a asi 1000 osôb dostáva jedlo od humanitárnych skupín. Elektrina bola obnovená v 90 percentách zasiahnutej oblasti a dodávka vody v 80 percentách, ale zatiaľ ju stále nie je bezpečné piť kvôli kontaminácii z popraskaného odpadového potrubia.

Prvé odhady uvádzajú, že otrasy napáchali škody asi za dve miliardy novozélandských dolárov (zhruba 1,11 miliardy eur), ale štátny poistný fond pre prípad katastrof má dostatočné imanie, aby pokryl všetky požiadavky, uvádzajú oficiálne zdroje.

Veľké verejné stavby vrátane hlavných mostov, letísk, univerzít a športových štadiónov, ktoré budú budúci rok hostiť zápasy ragbyových majstrovstiev sveta, zrejme utrpeli len povrchové škody; podrobné inžinierske posúdenie ale ešte pokračuje.

Stav núdze v celej oblasti zatiaľ ostáva v platnosti, ale nočný zákaz vychádzania v ťažko poškodenej obchodnej štvrti už bol zrušený. "Máme pred sebou niekoľko veľa ťažkých dní a ja niesom príliš optimistický," povedal starosta Christchurchu Bob Parker pre miestnu televíznu stanicu. "Bol by som rád, keby sa centrum otvorilo pre podnikanie už zajtra, ale pri pohľade na niektoré budovy to nevyzerá moc pravdepodobne," dodal.

Evakuačné tímy prechádzajú ulice plné trosiek a vyhodnocujú, či je potrebné ešte pristúpiť k ďalšej evakuácii. Najviac postihnuté sú pobrežné zóny a oblasti okolo ústia riek Avon a Heathcote. Sanitárne problémy tu môžu viesť k ďalším evakuciám.

Avšak Nový Zéland sa raduje, že nikto nezahynul. To experti vysvetľujú tým, že začali platiť prísne stavebné pravidlá.

"V rozvojových krajinách sme videli, ako sa rúcajú celé domy. V Christchurchu boli najviac poškodené staré budovy a väčšina štruktúr otrasom odolala," uviedol David Johnston z univerzity Massey vo Wellingtone.

Okrem prísnych predpisov pri stavbe nových budov boli tie najstaršie opravené tak, aby odolali otrasom pôdy. "Napríklad anglikánska katedrála v Christchurchu vyšla zo zemetrasenia len s malými škodami," povedal Peter Beck, ktorý je za kostol zodpovedný."Ďakujem Bohu za práce, ktoré tu boli pred desiatimi rokmi podniknuté," zdôraznil pre novozélandskú televíziu.

Novozélandské súostrovie leží v oblasti, kde sa stretávajú dve tektonické dosky. Krajinu každoročne zasiahne asi 14 tisíc zemetrasení, ale asi len 150 z nich ľudia pocítia. Necelá desiatka spôsobí nejaké škody.

Toto zemetrasenie je porovnateľné s tým, ktoré v januári zasiahlo Haiti. Avšak vzhľadom k normám pre stavebníctvo sú škody na Novom Zélande výrazne nižšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu