Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Väčšina Čechov chce zrušenie senátu, vyplýva z prieskumu

Praha
Praha

PRAHA - Zrušenie Senátu Parlamentu Českej republiky by podľa názoru 63,1 percenta opýtaných občanov Česka pomohlo v rámci úsporných opatrení a stabilizácie verejných rozpočtov. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu agentúry SANEP, ktorého výsledky v piatok agentúra zverejnila.

O negatívnom vnímaní senátu väčšinou verejnosti svedčí podľa SANEP aj skutočnosť, že 64,2 percenta opýtaných nevníma senát ako dôležitú ústavnú inštitúciu pre fungovanie ČR. Ako priamo zbytočný vníma senát spolu 64,1 percenta opýtaných, pričom jeho potrebu obhajovalo 28,6 percenta respondentov. Horná komora parlamentu by podľa 63,9 percenta respondentov mala byť inštitúciou, kam sú senátori volení nepriamo na základe politických a kultúrnych zásluh. Jednalo by sa o čestnú funkciu bez nároku na finančnú odmenu.

Prieskum tiež zistil, že negatívne povedomie o senáte nevyplýva z neznalosti opýtaných, pretože 64,1 percenta z nich odpovedalo, že o funkcii hornej komory má určité znalosti oproti 28,8 percenta opýtaných, ktorí o jeho činnosti toho veľa nevedia.

"Na negatívnom väčšinovom názoru vo vzťahu k hornej komore sa nepochybne podieľa najmä celospoločenská animozita voči politikom, ale aj názory vrcholných politikov, ktorí o senáte hovoria ako o trafike pre politických veteránov," komentoval výsledok SANEP.

Internetový prieskum SANEP vykonal v dňoch 19. až 26. augusta na reprezentatívnej vzorke 10 703 opýtaných vo vekovej kategórii 18-69 rokov. Reprezentatívna vzorka bola vybraná metódou pomerného výberu. Štatistická chyba u uvedenej skupiny obyvateľov sa pohybuje okolo + - 2,5 percentuálneho bodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu