Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

More v Turecku vyplavilo telo vysokého ruského dôstojníka

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Telo mŕtveho ruského generála Jurija Ivanova (53) našli rybári pobrežnEJ obce Çevlik v juhotureckej provincii Hatay susediacej so Sýriou. Ivanov bol mužom číslo dva v ruskej vojenskej rozviedke GRU a podieľal sa na likvidácii povstaleckého hnutia v Čečensku.

Denník Hurriyet napísal, že generál sa pravdepodobne utopil počas dovolenky v sýrskom letovisku Latakia a morské vlny zaniesli jeho telo až do susedného Turecka.

Rusko oficiálne o úmrtí generálmajora Ivanova neinformovalo, krátky nekrológ sa v sobotu objavil len v úradnom armádnom denníku Krasnaja Zvezda. Denník Komsomolskaja Pravda v utorok napísal, že jedným z možných dôvodov Ivanovovej smrti bol atentát. Ivanov bol vo svojej dobe šéfom kontrarozviedky v oblasti severného Kaukazu a podieľal sa na zatknutí a likvidácii mnohých čečenských povstalcov. "Stopy možno vyšetrovateľov zavedú práve tam," napísala Komsomolskaja Pravda.

Ruský denník zároveň pripomína, že pred dovolenkou bol Ivanov na inšpekčnej ceste v sýrskom prístavnom meste Tartus, kde má Rusko do roku 2011 vybudovať svoju vojenskú základňu. Smrť generála GRU mala možno skomplikovať realizáciu tohto projektu a zmenšiť ruský vplyv v Sýrii, ktorá s Moskvou tradične udržiava priateľské vzťahy, napísal moskovský denník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu