Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko vyšle do Afganistanu ďalších šesť dôstojníkov

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko tento rok zvýši počet vojakov vo veliteľstvách misie ISAF v Afganistane. K doterajším piatim dôstojníkom pribudnú ďalší šiesti, informoval dnes hovorca ozbrojených síl Milan Vanga.

Slovensko má v súčasnosti v krajine zmietanej konfliktmi 242 vojakov. V apríli k nim pribudne aj nová strážna jednotka do 57 príslušníkov, ktorej vyslanie spolu s rozšírením mandátu schválil tento týždeň parlament.

"Ide o príslušníkov veliteľstiev NATO v Nemecku a Poľsku, ktorí môžu byť kedykoľvek vyslaní do ktorejkoľvek operácie Aliancie," povedal ČTK Vanga. Pôsobiť budú v hlavnom meste Kábul. "Tí, ktorí tam už sú, pôsobia okrem Kábulu aj v Kandaháre," poznamenal. Noví velitelia sa budú venovať rôznym činnostiam; napríklad plánovaniu, koordinácii zdravotníckej podpory či bezpečnostným činnostiam.

Slovenskí vojaci v Afganistane strážia vojenské základne NATO, podieľajú sa na stavbe a rozširovaní základne v Kandaháre, čistia priestory od nevybuchnutej munície a ďalší cvičia príslušníkov afganskej armády a polície. Ďalších vojakov by mohlo Slovensko vyslať do Afganistanu v druhej polovici roka. Počíta sa s operačnými výcvikovými tímami, príslušníkmi vojenskej polície či špecialistami na likvidovanie munície.

Afganistan zažil minulý rok najväčšiu vlnu násilia od roku 2001, keď sa začala vojna medzinárodnej koalície na čele so Spojenými štátmi proti talibanskému režimu. V minulosti sa útoky sústredili najmä na juh a východ krajiny, postupne však ozbrojenci začali čoraz viac páchať atentáty aj v hlavnom meste Kábule. Svoju vojenskú prítomnosť v Afganistane preto posilňujú aj ďalšie krajiny, predovšetkým však USA. Tento rok by mal po vyslaní posily počet amerických vojakov v Afganistane stúpnuť na zhruba 100 000.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu