Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Údajného organizátora útoku v moskovskom metre zastrelili

Madomedali Vagabov vpravo
Madomedali Vagabov vpravo (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské bezpečnostné sily dnes v juhoruskom Dagestane zabili šéfa miestnych moslimských rebelov, podozrivého z toho, že zorganizoval útoky samovražedných atentátnička v moskovskom metre. Tie si tento rok 29. marca vyžiadali 40 mŕtvych a 160 zranených. Oznámili to miestne a federálne úrady.

Magomedali Vagabov bol považovaný za muža číslo dva medzi kaukazskými povstalcami a pravú ruku ich vodcu Doku Umarova.

Podľa Národného protiteroristického výboru bol Magomedali Vagabov spolu s ďalšími štyrmi islamistami dnes ráno počas protiteroristickej operácie obkľúčení v jednom dome v dagestánskej obci Gunib ruskými policajtmi a zastrelení.

"Na výzvu vzdať sa banditi odpovedali ozbrojeným odporom a zahájili paľbu na poriadkové sily. V dome vypukol požiar. V dôsledku krátkej prestrelky boli všetci členovia bandy zneškodnení" uviedol výbor. Boj si nevyžiadal obete v radoch agentov ruskej tajnej služby a policajtov, ani medzi civilistami.

Po uhasení požiaru bola jedna z mŕtvol identifikovaná ako Vagabov, "preslávený svojimi opovážlivými zločinmi" v Dagestane a aj za jeho hranicami.

Vagabov bol podľa výboru organizátorom samovražedných útokov v moskovskom metre, bol aktívne zapojený do verbovania mladých ľudí pre islamské kaukazské podsvetie a taktiež sa podieľal na výcviku samovražedných atentátnikov.

Komuniké tiež tvrdí, že povstalec absolvoval diverzný výcvik v Pakistane a udržiaval styky s medzinárodnými teroristickými organizáciami, od ktorých dostával finančnú pomoc. Údajne velil bande asi 40 mužov.

Likvidáciu známeho povstalca výbor označil za skvelý úspech bezpečnostných síl a dôkaz toho, že žiadny bandita neunikne zodpovednosti za svoje zločiny.

Vagabov bol podľa ruských médií manželom jednej zo samovražedných atentátničiek z moskovského metra, učiteľky Mariam Šaripovovej, ktorá sa 29. marca vyhodila do povetria na stanici Lubjanky pod sídlom ruskej tajnej služby; druhá atentátnička ju nasledovala o 40 minút neskôr na stanici Park kultúry. Podľa inej neoficiálnej verzie bol Vagabov priateľom manžela Šaripovovej, povstalca, ktorého už predtým v Dagestane zabili ruskí policajti. Úrady však tieto informácie nepotvrdili.

Ešte v máji riaditeľ tajnej služby FSB Alexandr Bortnikov oznámil, že ruské sily zlikvidovali troch teroristov, ktorí sa podieľali na atentátoch v metre. "Pokúsili sme sa zatknúť troch členov bandy, vrátane osoby, ktorá sprevádzala samovražedné atentátničky do Moskvy a jednu z nich na miesto atentátu, ale bohužiaľ sme ich k našej veľkej ľútosti nemohli zajať živé. Kládli tvrdý ozbrojený odpor a boli zastrelení," povedal Bortnikov prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi.

Všetci členovia skupiny, ktorá mala útoky v metre na svedomí, boli podľa šéfa FSB medzitým identifikovaní, a to "ako vykonávatelia, ako aj organizátori".

Medvedev vtedy schválil neľútostnú likvidáciu teroristov, ktorí pri zatýkaní kladú odpor.

K atentátu v metre sa ako inšpirátor prihlásil vodca severokavkazských povstalcov Doku Umarov, ktorý na Kaukaze vyhlásil islamský "emirát" podliehajúci právu šaría.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu