Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Autobus strhol prúd vody, utopilo sa 20 ľudí

Súčasné záplavy v Pakistane sú jednými z najhorších prírodných katastrof v krajine
Súčasné záplavy v Pakistane sú jednými z najhorších prírodných katastrof v krajine (Zdroj: TASR)

ISLAMABAD/PEKING - Najmenej 20 ľudí sa utopilo a ďalšia dvadsiatka osôb je nezvestných po tom, čo dnes záplavové vody odniesli autobus v provincii Pandžáb v centrálnej časti Pakistanu. Krajina sa potýka s najhoršími povodňami za posledných 80 rokov, ktoré si už vyžiadali okolo 2000 obetí. V severnej Číne kvôli najnovším záplavám evakuovali už viac ako štvrť milióna obyvateľov.

Vodič pakistanského autobusu, v ktorom cestovalo približne 50 pasažierov, údajne nerešpektoval zákaz vjazdu na zaplavenej ceste. "Sila prúdu vody stekajúcej z kopcov autobus prevrátila. Najmenej 20 ľudí zahynulo, desať prežilo a zachránilo sa" povedal agentúre AFP lekár Natika Haját zo záchrannej služby okresu, kde sa nehoda odohrala. "Ďalší cestujúci zostali uväznení v autobuse a záchranári sa k nim snažia dostať," dodal lekár.

Záplavy vyvolané monzúnovými dažďami trápia Pakistan už takmer mesiac. Ovplyvnili životy 20 miliónov ľudí, z ktorých najmenej šesť miliónov je podľa OSN bez strechy nad hlavou.

Záplavová vlna postupuje po mohutnej rieke Indus na juh do provincie Sindh, kde sa teraz záchranári s pomocou kameňov a vriec s pieskom snažia zachrániť 350-tisícové mesto Šáhdádkót. Asi 100 tisíc obyvateľov mesta sa už presunulo do provizórnych táborov alebo na iné bezpečné miesta. Úrady s obavami hľadia aj na 1,5 milionové Hajdarábád a mesto Thatta, ktoré ležia nižšie na rieke. Z tejto oblasti už evakuovali 100 tisíc ľudí.

Kritická situácia pretrváva kvôli záplavám aj na severe Číny, kde sa rozvodnila rieka Ja-lu. Vyše 250 tisíc ľudí už z oblasti, ktorá sa nachádza pri hranici so Severnou Kóreou, evakuovali. Najhoršie postihnuté je mesto Tan-tung, kde zomreli štyria ľudia. Celkovo si tohtoročné povodne v Číne vyžiadali už viac ako 2500 mŕtvych, ktorí sa prevažne stali obeťami zosuvov pôdy.

Na severokórejskej strane hranice zatopilo minimálne päť obcí okolo mesta Sinidžu, pod vodou sú obytné domy, úrady aj poľnohospodárska pôda. Severokórejská agentúra KCNA oznámila evakuáciu najmenej 5150 osôb. V regióne pomáha aj armáda.

Ďalšie komplikácie by záplavami sužovanej Číne mohla priniesť tropická búrka Mindulle (púpava), ktorá mieri na juhočínsky ostrov Chaj-nan. Kvôli živlu, ktorý v tomto tropickom letovisku očakávajú v noci na utorok, už z mora odvolali vyše 20 tisíc rybárskych člnov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu