Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Pre záplavy sa poistné zvyšovať nebude, tvrdia poisťovne

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poistenie nehnuteľností občanov, ktoré poškodili tohtoročné rozsiahle záplavy, sa na ďalší rok meniť nebude. Vyplýva to z vyjadrení poisťovní, ktoré agentúra oslovila.

Poisťovniam ľudia po nedávnych záplavách nahlásili tisícky majetkových škôd, tie už klientom vyplatili milióny eur.

Viaceré poisťovne, medzi nimi aj najväčšie Allianz-SP a Kooperativa, poskytujú poistenie domácnosti a poistenie nehnuteľností na celom území Slovenska. Tvrdia, že neuplatňujú prirážky k poistnému pre výskyt povodní alebo záplav.

"Generali Slovensko bude poisťovať aj v oblastiach, kde boli záplavy a povodne," doplnila Jana Čahojová z Generali. Klienti vraj nebudú platiť vyššiu cenu poistného, upravená však môže byť spoluúčasť v týchto oblastiach. Poisťovne uviedli, že zmeny vyhodnocovania rizika nemôžu byť postavené len na jednej povodňovej udalosti.

Poisťovacie domy sledujú riziko záplav prostredníctvom takzvaných povodňových máp, tie priebežne aktualizujú. Pri poistení fyzických osôb ich však vraj neberú do úvahy. "Určité obmedzenia, v súvislosti s polohou v záplavových oblastiach, sú však zohľadnené pri poistení priemyselných a podnikateľských rizík," uviedla vedúca oddelenia marketingu Kooperativy Zuzana Wagnerová. Záplavy po prívalových dažďoch väčšie škody než občanom spôsobili podľa skorších informácií práve podnikateľom.

Rozsiahle záplavy zo začiatku leta zvýšil záujem ľudí o poistenie bývania či majetku, mnohí Slováci sa tiež údajne rozhodli zrušiť staršie a uzavreli nové poistné zmluvy so širším krytím.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu