Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kontaminovaná infúzia zabila dvoch novorodencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Na univerzitnej klinike v západonemeckom Mainzi zomreli dvaja kojenci pravdepodobne na následky infúzie kontaminovanej črevnými baktériami. Rovnakú infúziu dostalo ďalších deväť detí, dve sú podľa lekárov v ohrození života. Polícia a mohučská prokuratúra prípad vyšetrujú ako zabitie z nedbanlivosti a ťažké ublíženie na zdraví.

Malí pacienti boli podľa doterajších zistení závadnou infúziou infikovaní cez víkend. Dvaja predčasne narodení kojenci so srdcovou vadou vo veku 2 a 8 mesiacov zomreli v sobotu na jednotke intenzívnej starostlivosti. Lekári teraz bojujú o život ďalších dvoch detí. Stav jedného z nich je podstatne horší ako druhého, oznámil dnes agentúre DPA hovorca nemocnice.

"U nich sa obávame najhoršieho," vyhlásil v nedeľu večer primár detskej jednotky intenzívnej starostlivosti Ralf-Gunter Huth. Stav ďalších troch nakazených označili lekári ako kritický.

Klinika aj polícia sa v súčasnosti zameriava na odhalenie príčiny znečistenia infúzií. "Musíme najprv objasniť, kedy k znečisteniu došlo," povedal dnes v televízii ZDF Fred Zepp, riaditeľ centra lekárstva pre deti a dorast mohučskej nemocnice. O personálnych dôsledkoch sa podľa neho bude rozhodovať až po tom, čo sa preukáže, či kontaminovaná infúzia pochádzala z kliniky alebo "z vonku".

Roztoky do infúzií si podľa DPA necháva toto zdravotnícke zariadenie pripravovať vo vlastnej lekárni. Ich príprava bola údajne pod každodenným dohľadom ústavu pre mikrobiológiu a hygienu. Používanie podozrivých vyživovacích roztokov nemocnice údajne okamžite zastavila a nahradila ich produktami iných výrobcov.

"Som tým hlboko otrasený. Všetkých sa nás to veľmi dotklo a vydesilo. S rodičmi a príbuznými o nich máme strach," vyhlásil šéf kliniky Norbert Pfeiffer. Ďalšie podrobnosti k prípadu oznámi mohučská polícia a prokuratúra na dnešnej tlačovej konferencii.

Ako žalovať nemocnicu v prípade smrti pacienta sa dozviete TU

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu