Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Novorodenca chceli predať v reštaurácii za 11,5 tisíc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

MOSKVA - Ruská polícia zatkla dve Ukrajinky, ktoré sa v jednej moskovskej reštaurácii pokúšali predať novorodeného chlapčeka za sumu zodpovedajúcu v prepočte 11 500 eurám. Z kupca sa však vykľul prezlečený policajt. Podobné prípady sú vraj hlavne na juhu Ruska bežné. Sami Rusi a Rusky však deti nekupujú od prisťahovalcov, ale od náhradných matiek.

Ženy vo veku 35 a 38 rokov podľa polície už dlho žili v Rusku nelegálne, keď jedna z nich otehotnela a 10. augusta porodila svoje dieťa v Serpuchove neďaleko Moskvy. Už nasledujúci deň prišli do hlavného mesta, aby sa pokúsili nájsť pre novorodenca kupca. O ponuke sa dozvedel policajný informátor, ktorý dal tip strážcom poriadku. Tí sa s Ukrajinkami dohovorili na stretnutí. Vzápätí po odovzdaní peňazí nasledovalo zatknutie. Ženám hrozí až desať rokov väzenia. Chlapček, ktorý zatiaľ ani nemá meno, skončil v detskom domove.

"Prípad nielenže nie je zriedkavý, ale veľmi často sa opakuje," uviedol v dnešnom vydaní denníka Izvestija úradný ombudsman detských práv Pavel Astachov. "Detské domovy sú plné opustených detí migrantov, najmä na juhu Ruska. Po letnej sezóne, cez ktorú migranti prichádzajú obchodovať a pracovať na stavbách, tam zostáva množstvo opustených detí. Niektorí migranti sa pokúšajú na 'nepotrebných' deťoch aj zarobiť."

Cudzinci si však podľa Astachova neuvedomujú, že v Rusku si nikto, s výnimkou policajtov, dieťa nekúpi. Fungujú už iné technológie ako náhradné materstvo, kedy vytúžené dieťa bezdetnej dvojici odnosí a porodí iná matka.

V Rusku si možno maternicu inej ženy prenajať legálne. Ale aj tu má podľa rodinného práva zástupná matka na novorodenca prednostné právo a až po tom, čo sa ho zriekne, nastupujú nároky genetických rodičov, inak chránené napríklad zmluvnou pokutou v kontrakte s náhradnou matkou. Tou v praxi často bývajú Ukrajinky a ďalšie cudzinky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu