Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ruskom sa valí ohnivá skaza, dochádza aj palivo

Ohnivá skaza v Rusku Zobraziť galériu (5)
Ohnivá skaza v Rusku

MOSKVA - Európskou časťou Ruska sa bleskovo šíri oheň, ktorý pustoší rozsiahle lesné plochy, veľkomestá halí do oblakov dusivého dymu a ohrozuje tisíce ľudských obydlí. V siedmich regiónoch v centre, na východe a juhovýchode európskej časti krajiny vyhlásili výnimočný stav, úrady zatiaľ narátali 34 mŕtvych. Boj so živlom komplikuje extrémne teplo a silný vietor, ale aj nedostatok leteckého paliva. Vláda uvoľňuje na pomoc postihnutým miliardové sumy.

Výnimočný stav s okamžitou platnosťou vyhlásili v republike Marija El a v Mordovskej republike ležiacich juhovýchodne od Moskvy pri rieke Volge, a ďalej v Moskovskej, Vladimirskej, Voronežskej, Riazanskej a Nižnonovgorodskej oblasti, ktoré sa tiež nachádzajú na juhovýchod od hlavného mesta.

Výnos prezidenta Dmitrija Medvedeva umožňuje masívne nasadenie ruských ozbrojených síl a zložiek ministerstva vnútra, ale aj spoločenských organizácií a dobrovoľníkov. Medvedev zároveň nariadil ministerstvu vnútra, aby zamedzilo obyvateľstvu v prístupe do oblastí horiacich lesov a tiež tam, kde by mohli vzniknúť ďalšie ohniská požiarov.

Súhrnná správa, ktorú dnes vydalo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, hovorí o 7000 veľkých lesných požiaroch na celkovej ploche 500 000 hektárov. V porovnaní so stavom pred 48 hodinami je to takmer päťnásobok. Škoda spôsobená ohňom dosahuje podľa neúplných odhadov sumy 6,5 miliardy rubľov (asi 160 miliónov eur).

Premiér Vladimir Putin dnes na porade v Kremli oznámil, že štát na pomoc obetiam živelnej pohromy uvoľní päť miliárd rubľov (vyše 120 miliónov eur). Podľa Putina to nie je konečná suma, objem pomoci bude spresnený po vyčíslení škôd. Dôchodcovia z postihnutých oblastí dostanú špeciálny jednorazový príplatok do 25 000 rubľov (vyše 600 eur). Každý občan, ktorý prišiel o strechu nad hlavou, dostane od štátu 200 000 rubľov (5000 eur) a ďalších 10 000 (cca 240 eur) na okamžité výdavky.

Putin varoval pred pokusmi o zneužitie štátnej pomoci. "Podvodníci nesmú dostať žiadnu šancu na zneužitie situácie," povedal ruský premiér. "Nemožno pripustiť machinácie úradníkov ani tých, ktorí sa chcú priživiť na nešťastí iných," dodal. Všetky zničené domy sa budú obnovovať podľa reálnych trhových cien platných pre daný región, zoznamy postihnutých sa budú starostlivo preverovať.

Minister pre mimoriadne situácie Sergej Šojgu si dnes na inej ministerskej porade sťažoval na neukáznenosť ruských občanov, ktorých správanie v lesoch viedlo počas víkendu ku vzniku ďalších požiarov. V okolí Moskvy sa napríklad do soboty veľkú väčšinu rašelinísk podarilo uhasiť, ale dnes tam oheň znova zúri. "Ak to pôjde takto ďalej, budeme stále pozadu," sťažoval si podľa agentúry Itar-Tass Šojgu a vyzýval obyvateľstvo k opatrnosti a zodpovednosti.

Nejasná je stále situácia okolo mesta Sarov pri Nižnom Novgorode, kde sa nachádza "ruské Los Alamos", najväčšie ruské jadrové centrum pre vývoj atómových zbraní. Ruské úrady v nedeľu informovali, že situácia v tomto takmer stotisícovom meste je "normálna". Minister Šojgu dnes ale oznámil, že ohnisko požiaru v Sarove ešte nebolo lokalizované a počet osôb zapojených do hasenia museli zvýšiť desaťnásobne. Dym stúpajúci z okolitých lesov znemožňuje nasadenie letectva.

Podľa správy moskovského rozhlasu sa za posledných 24 hodín podarilo hasičom zachrániť pred postupujúcim ohňom približne 265 miest a obcí. Mnoho miest vrátane Moskvy je ale zahalené v hustom zapáchajúcom dyme z horiacich rašelinísk. Zdravotníci radia ľuďom nevychádzať, deti, starší ľudia a chorí majú používať rúška.

Teplota v európskej časti krajiny sa dnes pohybuje okolo 35 stupňov Celzia. V Moskve dnes padol ďalší, počas prázdnin už trinásty teplotný rekord, keď meteorológovia namerali 36,8 stupňa. Vo štvrtok a v piatok majú teploty prekročiť štyridsiatku. Výraznejšie ochladenie nemožno podľa predpovedí očakávať skôr ako okolo 10. augusta.

Neblahú úlohu v terajšej pohrome zohráva vietor, ktorý urýchľuje šírenie požiarov v lesnatých a stepných oblastiach. Vietor navyše veje z juhovýchodu, takže z Povolžia prináša do veľkých miest v centre Ruska obrovské oblaky dymu.

Najviac obetí si oheň vyžiadal v oblasti mesta Nižnij Novgorod, kde zahynulo 19 ľudí. Miestne letisko dnes kvôli dymu uzavreli. Za kritickú ruské médiá označujú aj situáciu vo Voroneži, kde už piatym dňom hasiči, armáda a miestne obyvateľstvo bojujú s ohňom na samých hraniciach mesta. Oheň sa šíri aj v okolí Riazane a Vladimira.

Podľa správy ruského serveru LifeNews sa začal prejavovať nedostatok paliva pre potrebu vrtuľníkov, ktoré sa podieľajú na hasenie ohňa. Zásoby leteckého paliva sú podľa ruského serveru prakticky vyčerpané a situáciu vyšetruje tajná služba FSB.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu