Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruský špión robil psychológa v českých väzniciach

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Ruský agent Robert Rachardžo, ktorý bol napojený na špičky českej armády, pracoval až do vlaňajšieho septembra ako psychológ na riaditeľstve Väzenskej služby. Mohol tak ovplyvňovať výber zamestnancov väzníc a byť v styku s väzňami.

Uviedla to dnešná Mladá fronta Dnes (MfD). Rachardžo sa ukrýva v Rusku. Keby sa vrátil do Česka, hrozilo by mu zrejme stíhanie za špionáž. Podľa včerajšieho vydania MfD sa zistilo, že Rachardžo je agentom ruských tajných služieb a vo "voľnom čase sa čulo“ stýka s českou majorkou - psychologičkou, ktorá mala úzke väzby na troch vysoko postavených generálov. Využíval ju, aby sa dostal k informáciám z armády. Dôstojníčka však popiera, že by o napojenie ruského agenta na Moskvu vedela. Majorku, aj jej kontakty s agentom v ruských službách sledovala kontrašpionáž najmenej päť rokov.

"(Racharadžo) Bol jedným z troch psychológov na generálnom riaditeľstve Väzenskej služby. Vymýšľal plány, ako sa budú prijímať noví zamestnanci," opísal MfD náplň civilnej práce ruského agenta jeho bývalý kolega, ktorý si neželal zverejniť meno.

Podľa denníka mal Rachardžo zo svojej pozície možnosť stretávať sa s väzňami a mal prehľad, kde kto "sedí". Teoreticky teda mohol väzňom pomáhať komunikovať s vonkajším svetom. Mohol predovšetkým ovplyvňovať personálne obsadenie väzníc, teda výber ľudí, ktorí s väzňami prichádzajú do styku. Nie je však isté, či sa to pokúšal nejako využiť, alebo či práca v nápravnovýchovnej službe bola len jeho oficiálnym, krycím povolaním.

Hovorkyňa nápravnovýchovnej služby Markéta Prunéřová denníku potvrdila, že Rachardžo bol radovým psychológom na riaditeľstve. Možnosť ovplyvňovať psychológov z jednotlivých väzníc vylúčila.

Podľa MfD však istý vplyv mal. "Napríklad vlani v máji predstavil plán, aby sa nábor zamestnancov centralizoval do Prahy a Brna. Výber by sa potom dal asi lepšie ovplyvniť," povedal novinám špiónov kolega. Podľa neho tiež nechal skartovať archív psychologických vyšetrení všetkých zamestnancov s odôvodnením, že musí chrániť osobné údaje.

Kvôli údajnej špionážnej afére zo svojich miest odišli náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta republiky František Hrabal, český národný vojenský predstaviteľ pri Hlavnom veliteľstve NATO v Európe Josef Sedlák a prvý zástupca náčelníka generálneho štábu Josef Prokš. Sedlák a Prokš odišli ku koncu minulého roka, Hrabal tento rok v marci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu