Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hacker stiahol údaje o 100 miliónoch užívateľov Facebooku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Kanadskému hackerovi sa pomocou špeciálneho programu podarilo zhromaždiť údaje o približne sto miliónoch užívateľov Facebooku, ktoré hneď nato umiestnil na internet s možnosťou ich voľného stiahnutia.

Zoznam, ktorý tak poskytol informácie o približne jednej pätine užívateľov Facebooku, uložil kanadský bezpečnostný expert a hacker v jednej osobe Ron Bowes na internetovú stránku Pirate Bay. Chcel tak poukázať na nedostatočné bezpečnostné opatrenia zo strany Facebooku.

Súbor obsahuje osobné údaje o jednotlivých užívateľoch vrátane ich mena a dátumu narodenia. Facebook sa bráni a tvrdí, že v žiadnom prípade nepochybil, pretože všetky informácie zhromaždené Bowesom sú voľne dostupné aj na iných internetových prehliadačoch.

"Ľudia, ktorí využívajú Facebook, sami rozhodujú o tom, ktoré informácie o sebe budú zdieľať, s kým a kedy. Takže sa v tomto prípade nejedná o nič iné, ako len o skopírovanie údajov, na ktorých zverejnenie dali už predtým súhlas ich samotní majitelia," stálo vo vyjadrení firmy pre britský server BBC.

Simon Davies z organizácie na ochranu súkromia Privacy International sa však vyjadril, že predstaviteľov Facebooku pred podobným útokom ich asociácia varovala a teraz im vyčíta, že nevyvinuli žiadne úsilie pre to, aby činu zabránili.

Facebook už raz v tomto roku čelil kritike zo strany svojich užívateľov, ktorí sa sťažovali na zložitosť nastavenia ochrany osobných údajov. Stránka sa ich preto rozhodla zjednodušiť, Davis však aj naďalej trvá na oveľa väčšej efektivite bezpečnostných opatrení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu