Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tragédii na Loveparade sa dalo zabrániť, šetrilo sa

Počet obetí tragédie stúpol na 20 Zobraziť galériu (6)
Počet obetí tragédie stúpol na 20 (Zdroj: SITA)

DUISBURG - Katastrofe na sobotňajšej Loveparade v nemeckom Duisburgu sa dalo údajne zabrániť, keby mesto a usporiadatelia z prestížnych a finančných dôvodov neignorovali bezpečnostné riziká. Ako informuje internetový server Spiegel Online, úrady usporiadateľom umožnili obísť niektoré zvyčajné bezpečnostné požiadavky.

Počet mŕtvych, ktorý si vyžiadala tlačenica na prístupovej ceste na miesto akcie, dnes stúpol na 20, zranených bolo vyše 500 ľudí. Ťažkým zraneniam podľahla mladá Nemka (†21). V nemocnici podľa webu wdr.de naďalej leží 41 ľudí, z toho jeden v ohrození života.

Hlavným problémom duisburskej Loveparade, ktorá bola po prvýkrát na uzavretom priestranstve, bolo príliš veľa ľudí v obmedzenom a uzavretom priestore. Do areálu bývalej nákladnej železničnej stanice pritom stotisícový dav privádzala jediná prístupová cesta s dvoma podzemnými tunelmi.

Spiegel Online napísal, že usporiadateľov oslobodili od povinnosti dodržať predpis o šírke únikových ciest. Web cituje z expertízy s označením "Povolenie k prechodnej zmene využitia", ktorú vydal 21. júla duisburský stavebný úrad. Ten ho postúpil berlínskej spoločnosti Lopavent GmbH, ktorá Loveparade usporadúva.

Striktní však boli úradníci ohľadom požiarnych plánov. Na priestranstve okolo stanice sa oficiálne nemalo naraz zhromaždiť viac ako 250 tisíc ľudí. Usporiadateľská spoločnosť nahlásila 500 tisíc účastníkov, pričom zrejme počítala s tým, že časť z nich sa rozptýli po meste. Organizátori ale v sobotu sami uvádzali, že v Duisburgu bolo 1,4 milióna účastníkov. Polícia to po nešťastí odmietala potvrdiť a hovorila rádovo o státisícoch.

Problém nastal pri usmerňovaní davu v uzavretom areáli stanice, kde organizátori úplne rezignovali na inak obvyklé "vyrovnávanie prúdu" ľudí. Podľa polície čiastočne opití ľudia hlásenia z ampliónov v hlučnom prostredí nepočuli alebo ich ignorovali.

Ďalšie vážne obvinenia týkajúce sa bezpečnostného zabezpečenia masovej akcie priniesol predseda nemeckých policajných odborov Rainer Wendt. Podľa neho je pravdepodobné, že usporiadateľ a mesto Duisburg šetrili práve na úkor bezpečnosti. "Svedčí o tom napríklad to, že na mieste neboli bezpečnostné kamery, ktoré by umožnili rýchlu reakciu," povedal Wendt v televízii ARD.

Za vyústením tunela návštevníci odbočovali na cestný nájazd, ktorý ich doviedol k areálu. Mladí ľudia, ktorí sa nemohli dočkať, aby boli dnu, však narážali do tých, ktorí sa už unavení vracali. Veľa ľudí sa chcelo zo stiesneného priestoru dostať tým, že vyliezli na kontajnery alebo sa snažili prešplhať cez bariéry okolo prístupovej cesty. Tým ale situáciu ešte zhoršili, pretože niektorí sa zrútili do davu, čím vyvolali paniku a chaos.

Prokuratúra v Duisburgu už v sobotu zabavila príslušné dokumenty a začala vyšetrovanie proti neznámemu páchateľovi pre podozrenie zo zabitia z nedbanlivosti. Policajný prezident z Bochumu Thomas Wenner oznámil, že na duisburského primátora Adolfa Sauerlanda, na vedúcich úradníkov mesta a organizátorov Loveparady podá žalobu.

Spiegel Online tvrdí, že duisburská pobočka polície z počítačov vymazala všetky podklady o Loveparade. Ide údajne o príkazy na nasadenie policajtov alebo hlásenia o situácii počas tragédie. Server sa odvoláva na jedného z policajtov, ktorý hovorí o "zahladzovacej akcii". Polícia to popiera.

Dôsledné vyšetrenie tragédie žiadajú aj nemeckí politici. Organizátor technoparty uviedol, že kvôli tragédii sa Loveparade v ďalších rokoch už konať nebude.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu