Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Z tragédie na Loveparade vinia organizátorov

Zásah polície na Loveparade 2010
Zásah polície na Loveparade 2010

Aktualizované

DUISBURG - Sobotňajšia technopárty Loveparade v západonemeckom Duisburgu sa zmenila v nečakanú tragédiu. V tlačenici pri príchode do areálu vyhradenom pre párty bolo ušliapaných 19 ľudí a 342 bolo zranených.

Medzi mŕtvymi bolo jedenásť žien a osem mužov vo veku 18 až 38 rokov. Jedenásť obetí pochádzalo podľa policajných zdrojov z Nemecka, ďalší z Holandska, Austrálie, Španielska, Talianska, Bosny a Číny.

Nemecko tragédia šokovala a organizátori podujatia oznámili, že žiadny ďalší ročník festivalu Loveparade, ktorý bol založený pred 21 rokmi, sa neuskutoční. Akcia sa prvýkrát od roku 1989 konala na oplotenom priestranstve a prístup bol zabezpečovaný jediným tunelom. V dave však v sobotu popoludní vypukla panika. Podľa polície ju vyvolal pád ľudí z uzavretého únikového schodiska do davu. Ten predtým upchal prístupový tunel pred priestranstvom, kde sa technopárty konala. Neovládateľný dav potom ľudí ušliapal alebo utlačil.

"V určitú chvíľu zástup ľudí uviazol, pravdepodobne preto, že vpredu bolo všetko uzavreté, a my sme videli, že prví ľudia už ležali na zemi," opísal priebeh udalostí Udo Sandhöfer pre televíznu stanicu n-tv. "Ďalší šplhali po stenách a snažili sa nejako dostať na priestranstvo okľukou, a ľudia v dave, ktorí postupovali ďalej, jednoducho šliapal po tých, ktorí ležali na zemi," dodal účastník technopárty. "Videl som dvadsaťpäť ľudí ležať na kope. Kričal som, ľudia sa dusili. Videl som mŕtvych - sedel tam chlapec, celý bledý. Chcel som mu podať vodu, ale záchranár mi povedal, že už to nemá cenu, že je mŕtvy," povedal podľa denníka Welt dvadsaťjedenročný Kevin Krausgartner.

Prípad vyšetruje polícia a prokuratúra pre podozrenie zo zabitia z nedbanlivosti. Úrady v sobotu zhabali všetku dokumentáciu, ktorá sa týkala bezpečnostného zaistenia Loveparade. Organizátori aj mesto dnes odmietali dohady, že akciu organizačne podcenili a vhodne nevybrali ani dejisko.

Terajší organizátor technopárty oznámil, že s organizovaním končí. Po 21 rokoch zrejme ide o koniec festivalu, ktorý na svojom vrchole zažil 1,6 milióna účastníkov. "Loveparade vždy bola pokojnou zábavou a veselou párty, ktorú včerajšie nešťastie navždy zatienilo," povedal organizátor Rainer Schaller. Zakladateľ prvej technopárty, teraz päťdesiatročný techno-DJ Dr Motte, ktorý usporiadateľov tvrdo kritizoval, že zanedbali bezpečnosť a išlo im len o zisk, súhlasí: "Asi je to tak lepšie".

Zástupcovia mesta dnes nepotvrdili účasť na párty 1,4 milióna ľudí, ktorú uvádzali organizátori. Podľa Detlefa von Schmelinga z duisburského policajného prezídia prišlo vlakom na párty v sobotu počas dňa približne 105 tisíc ľudí. Šéf duisburského krízového štábu zase uviedol, že priestor pre technopárty mal kapacitu až 300 tisíc ľudí a nikdy v sobotu nebol naplnený.

Nemeckí politici chcú dôsledné vyšetrenie prípadu a vyjadrujú sústrasť rodinám obetí. Medzi prvými bol prezident Christian Wulff. "Takáto katastrofa, keď sa pokojná oslava mladých ľudí z mnohých krajín zmení na smrť, utrpenie a bolesť, je strašná," povedal. Tragédia šokovala aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu