Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

V Rusku havaroval vlak s kozmickou raketou

Proton-M
Proton-M

MOSKVA - Nákladný vlak prevážajúci na kozmodróm ruskú kozmickú raketu havaroval v Ulianovskej oblasti asi 600 kilometrov východne od Moskvy. O incidente, ktorý sa stal v pondelok, dnes informovala ruská agentúra Interfax.

S odvolaním sa na neoficiálne informácie z kozmodrómu Bajkonur agentúra napísala, že pri obiehaní dvoch v protismere idúcich vlakových súprav do seba narazili dva vagóny "neštandardnej" šírky. Jeden z vlakov prevážal z Moskvy na kozmodróm v kazašskom Bajkonure nosnú raketu Proton-M, ktorá mala 2. septembra vyniesť na obežnú dráhu tri družice ruského navigačného systému Glonass.

Z oficiálnej správy agentúry ITAR-TASS vyplýva, že pri nehode bol pravdepodobne len ľahko poškodený vonkajší obal prvého stupňa rakety. Vlak s raketou pokračoval v ceste, rozsah poškodenia definitívne určia odborníci v Bajkonure. Septembrový štart by podľa ITAR-TASS nemal byť ohrozený, pre krajný prípad je pripravená náhradná raketa.

Systém Glonass, podobný americkému systému GPS alebo európskemu Galileu, je ruský variant globálnej navigácie. Má byť využívaný predovšetkým v Rusku a krajinách bývalého ZSSR. Na obežnej dráhe má fungovanie systému zabezpečovať celkom 21 satelitov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu