Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Vo Varšave historicky prvý pochod gayov a lesieb

Tisíce gajov a lesieb pochodujú ulicami Varšavy Zobraziť galériu (6)
Tisíce gajov a lesieb pochodujú ulicami Varšavy (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Tisícky gayov, lesbičiek, ale aj ľudí, ktorí si želajú, aby sa silne katolícke Poľsko stalo otvorenejšou a tolerantnejšou krajinou, dnes popoludní vyrazili ulicami Varšavy na pochod EuroPride. Ten sa vôbec po prvýkrát koná v postkomunistickej krajine.

Na začiatku akcie sa na jej účastníkov snažili zaútočiť krajne pravicoví radikáli, ktorí hádzali vajíčka alebo fľaše naplnené vodou a kričali urážlivé heslá ako "teploš". Niekoľko z nich polícia zatkla.

Poľským hlavným mestom prechádzajú nákladné vagóny ozdobené nafukovacími balónikmi a dúhovými vlajkami symbolizujúcimi hnutia za práva sexuálnych menšín. Hrá na nich hudba, ľudia aj napriek úmornej horúčave, ktorá dnes vo Varšave panuje, tancujú.

Na EuroPride okrem gayov a lesbičiek a ich sympatizantov z Poľska prišli aj Nemci, Švédi, Briti alebo Kanaďanovia. Mnohí z nich nesú transparenty s nápisom "Žiadame zákon o registrovanom partnerstve". Postavenie zväzkov osôb rovnakého pohlavia poľské právo nijako neupravuje, homosexuáli tak nemôžu spoločne požiadať o pôžičku, pri chorobe nemajú právo na informácie o zdravotnom stave svojho partnera a v prípade jeho úmrtia po ňom nemôžu dediť zo zákona.

Už dnes dopoludnia vo Varšave proti konaniu EuroPride protestovali stovky prívržencov krajnej pravice a vyznávači tradičných katolíckych hodnôt. "Hovoríme Nie barbarstvu," vyhlásil na jednom zo zhromaždení Artur Górski, poslanec pravicovo-populistického hnutia Právo a spravodlivosť, ktoré je najväčšou poľskou opozičnou stranou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu