Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Rakúsku silná víchrica, Sibír hlási tropické horúčavy

Dažde v Rakúsku zaplavili cesty a rozvodnili rieky
Dažde v Rakúsku zaplavili cesty a rozvodnili rieky

VIEDEŇ/MOSKVA/WASHINGTON - Stredná Európa naďalej zápasí s tropickými teplotami, cez Rakúsko sa ale vo štvrtok večer prehnala silná búrka. Prívalové dažde zaplavili cesty a rozvodnili riečky a potoky, uviedla agentúra APA. Letné búrky potrápili aj severoamerický Detroit, kde sa desaťtisíce ľudí ocitli bez elektriny. Na Sibír, kde v zime teploty klesajú až pod mínus 60 stupňov Celzia, udrela tropická horúčava.

Cez Rakúsko sa vo štvrtok večer prehnala silná búrka, ktorá spôsobila veľké škody predovšetkým v Korutánsku, Dolnom Rakúsku a Štajersku. Mnoho ciest sa ocitlo pod vodou alebo pod nánosom naplavenín. Hasiči odstraňovali následky celú noc, uviedla APA.

V korutánskom Lavanttale sa riečka Lavant podobne ako ďalšie toky vyliala z brehov. Korutánski vodiči preto dnes dopoludnia musia počítať s dopravnými obmedzeniami. Uzavreli okrem iného cesty medzi Wolfsbergom a Packsattelom, ktorú v jednom úseku zasypala mäsa rozmočenej zeminy.

V Dolnom Rakúsku víchrica vyvrátila niekoľko stromov a prívalové dažde vyplavili pivnice. Uzavreli tiež niekoľko ciest a železničných tratí. Najhoršie postihnutý bol okres Tulln. Jeden vodič uviazol so svojim autom v meste Kirchberg am Wagram v železničnom podjazde, ktorý zatopila voda. Vlastnými silami sa mu podarilo z auta zachrániť, vozidlo museli vytiahnuť hasiči.

V Senftenbergu sa rozvodnila rieka Krems. Hasiči na mieste postavili steny s pieskom, aby zabránili rozsiahlejším záplavám. V Hollabrunne zapálil blesk rodinný dom.

Dopravným obmedzeniam sa nevyhlo ani Štajersko, kde bola zaplavená cesta medzi Deutschfeistritzom a Übelbachom. Problémy ohlásilo aj Salzbursko, kde sa dočasne rozvodnili inak nenápadné a kľudné potoky a riečky.

S následkami série letných víchric sa potýkali obyvatelia amerického Detroitu v Michigane, kde sa okolo 100 000 domácností ocitlo bez elektrickej energie. Silný nárazový vietor, blesky a výdatný dážď tu zničili elektrické vedenia a trafostanice. Elektrikári spolu s požiarnikmi pracovali celú noc na odstránení škôd, uviedla DPA.

Naopak na juhozápade USA v Kalifornii je modrá obloha a teploty v Los Angeles sa blížia 40 stupňom Celzia. Slnečné počasie ale robí starosti úradom, ktoré sa obávajú požiarov. Záchranári sa preto pustili do likvidácie vyschnutých krovín.

Tropické horúčavy, sužujúce strednú Európu, s plnou silou udreli aj na miestach, ktoré klimatológovia označujú za najchladnejšie na severnej pologuli. Podľa dnešnej správy ruskej agentúry ITAR-TASS dosahuje v týchto dňoch teplota v Ojmjakonskom okrese Jakutsko až 35 stupňov. V oblasti preslávenej extrémnymi mrazmi nezriedka teplomery v zimných mesiacoch klesnú pod mínus 60 stupňov.

Extrémne horúčavy na Sibíri ohrozujú diaľkové vedenia elektriny a železničnú dopravu, pretože vysoké teploty deformujú koľajnice. Lesníci majú obavy z požiarov, ktoré sa v niektorých miestach približujú mestám a obciam.

Fínske úrady vydali varovanie pred riasami, ktoré sa v súčasnej vlne horúčav premnožili na otvorenom mori. Na pobreží ich výskyt podľa fínskej televízie YLE neprekračuje priemerné hodnoty, situácia by sa ale mohla zmeniť s príchodom veterného počasia. Najviac nájdených rias hlási východné pobrežie Helsínk a Alandské ostrovy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu