Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Horúčava a blokáda trate, explodovalo 30 vagónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DUŠANBE - Tridsať vozňov s organickými kvapalinami v stredu explodovalo v obci Kolchozobad na juhu stredoázijského Tadžikistanu. Príčinou nešťastia, ktoré si zázrakom nevyžiadalo obete na ľudských životoch, bola podľa tadžických médií extrémna horúčava.

Vagóny do Tadžikistanu odosielali zo susedného Uzbekistanu. Podľa pôvodnej dohody mali doraziť vo februári, pretože panovali obavy, že by obsah mohol byť v letnej páľave nestabilný. Uzbecká strana ale podľa stredoázijské agentúry CA-News vagóny takmer pol roka na svojom území zadržiavala.

Železničnú dopravu medzi oboma krajinami dlhodobo narúša spor kvôli stavbe Rogunskej priehradnej nádrže v tadžických horách. Projekt, ktorý počíta so stavbou rekordne vysokej hrádze, naráža na protesty okolitých krajín. Uzbekistan varuje, že stavba má byť v seizmicky aktívnej zóne, a obáva sa, že prípadná havária by viedla ku katastrofe s nedozernými následkami.

Spor nakoniec vyústil do blokády železničných tratí. V súčasnej dobe Uzbekistan na svojom území zadržiava vyše 1 200 vagónov určených pre Tadžikistan. Podľa ruských médií Uzbekistan dokonca niektoré úseky hraníc s Tadžikistanom zamínoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu