Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Pri explóziách počas futbalového finále 64 obetí!

Výbuchy zabili 64 ľudí, ďalší sú zranení Zobraziť galériu (4)
Výbuchy zabili 64 ľudí, ďalší sú zranení (Zdroj: SITA)

KAMPALA - Pri bombových útokoch, ktoré v nedeľu večer otriasli dvoma reštauráciami v ugandskom hlavnom meste Kampale, prišlo o život 64 ľudí a ďalších 71 bolo zranených.

Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnu políciu, ktorá zo spáchania útokov podozrieva somálsku radikálnu milíciu. Medzi obeťami je podľa veľvyslanectva Spojených štátov v Kampale jeden Američan. Podľa agentúry AP išlo o zamestnanca americkej humanitárnej organizácie na pomoc detským vojakom Neviditeľné deti San Diega.

Mŕtvych, respektíve zranených cudzincov, vrátane Američanov i Európanov, ale môže byť viac. Práve cudzinci boli zrejme terčom oboch útokov, za ktorými podľa polície môže stať somálska milícia Šabáb, ktorá sa hlási k teroristickej sieti al-Káida. Šabáb sa už vlani vyhrážala útokmi v Kampale. Uganda má v Somálsku vojenské jednotky v rámci mierových síl Africkej únie.

Jedna z náloží explodovala v etiópskej reštaurácii, druhá v bare ragbyového klubu, kde zahynulo 49 ľudí, oznámila agentúre Reuters policajná hovorkyňa Judith Nabakoobová. Zvyšné obete pripadajú na reštauráciu. Obe nálože boli nastražené na miestach, kde sa zhromaždili početné skupiny ľudí, aby sledovali finálový zápas na majstrovstvách sveta vo futbale v Južnej Afrike.

"Pozerali sme sa na futbal, a keď ostávali asi tri minúty do konca zápasu, ozvala sa explózia," povedala Juma Seikoová, ktorá bola pri výbuchu v ragbyovom klube. Polícia celú oblasť uzavrela a ranených prepravila do nemocníc. Na jednom z miest explózie sa našla odtrhnutá hlava Somálčana, ktorý mohol byť podľa polície samovražedným atentátnikom.

Okrem susedného Somálska útoky ako zbabelé odsúdil aj americký prezident Barack Obama. Ponúkol pomoc Washingtonu pri prenasledovaní tých, ktorí ich majú na svedomí.

Somálska milícia Šabáb, ktorej členom podľa medzinárodných zdrojov poskytli výcvik povstaleckí veteráni z konfliktov v Afganistane, Pakistane a Iraku, patrí k najnebezpečnejším v Somálsku. Skupina považuje za svojho nepriateľa Etiópiu aj Ugandu, hrozila ale útokmi aj v Burundi, ktorej vojaci tiež slúžia v Somálsku zmietanom anarchiou.

Ak sa potvrdí zodpovednosť Šabáb, pôjde o prvý útok, ktorý táto organizácia vykonala mimo územia Somálska. Okrem Šabáb však s hrozbou prišla aj povstalecká Armáda božieho odporu (LRA) alebo i povstalci zo Zjednotenej demokratickej sily (ADF). Obe zoskupenia pôsobia v Ugande a ich cieľom je okrem iného zvrhnúť vládu prezidenta Yoweriho Museveniho.

Regionálne zoskupenie východoafrických krajín nedávno súhlasilo s posilnením misie Africkej únie v Somálsku o ďalších dvetisíc na 8 100 vojakov. Šabáb v reakcii na toto rozhodnutie vyzval moslimov, aby sa pripojili ku svätej vojne proti štátom, ktoré s tým súhlasili, a prisľúbil, že zaútočí čoskoro ako "nepriateľ".

Uganda je krajinou s treťou najväčšou ekonomikou na čiernom kontinente a dve desaťročia relatívnej stability jej zabezpečili záujem zahraničných investorov predovšetkým v oblasti ropného priemyslu a obchodu s vládnymi dlhmi. Investori v Ugande a v susednej Keni, ktorej hranice so Somálskom sú skôr deravé, pritom podľa Reuters často označujú za veľké riziko hrozbu zo strany islamistických radikálov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu