Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Počet obetí výbuchu cisterny v Kongu stúpol na 242

Zničená cisterna po výbuchu
Zničená cisterna po výbuchu

KINSHASA - Na 242 stúpol počet obetí požiaru po explózii cisterny v dedine vo východnom Kongu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Podľa odborníkov mal výbuch, ktorý po sebe zanechal desiatky zranených, rovnakú silu ako explózia 343 kilogramov dynamitu. Prezident Joseph Kabila vyhlásil dvojdňový štátny smútok.

Cisterna prevážajúca takmer 50 tisíc litrov pohonných látok havarovala v dedine Sange v piatok večer. Uniknutá zmes explodovala a požiar sa rozšíril po dedine. Medzi obeťami je aj viac ako 60 detí, ktoré v čase explózie v miestnom kine pozerali zápasy futbalového šampionátu v Juhoafrickej republike. Ďalší ľudia zahynuli, keď chceli z havarovanej cisterny ukradnúť palivo.

Podľa zástupcu výkonného riaditeľa konžskej spoločnosti distribujúcej pohonné látky nemajú Konžania predstavu, ako nebezpečné môžu tieto látky byť. „Nikto by sa nepriblížil k teroristovi, ktorý v oblečení ukrýva sedem kilogramov dynamitu, ale keď sa na zemi rozleje ekvivalent 343 kilogramov, tak sa toho miestni chceli zmocniť,“ povedal podľa Reuters Alain Ilunga. Medzinárodným silám OSN sa nepodarilo udržať v dostatočnej vzdialenosti od prevrátenej cisterny dedinčanov, ktorí mali v úmysle nabrať si benzín, citoval Reuters miestne zdroje.

Podobné nešťastia sa podľa Ilungu môžu opakovať. Prispieva k nim podľa neho okrem neudržiavaných ciest a áut tiež nekvalitná nafta, ktorú cisterny tankujú alebo neskúsení vodiči, ktorí často jazdia cez noc.

V Kongu zatiaľ pokračuje pátranie po príčinách havárie i explózie. Súkromná konžská spoločnosť, ktorá kamión prevádzkovala, viní z nehody zlú kvalitu ciest. Podľa policajných zdrojov bola na príčine neprimeraná rýchlosť. Kenského vodiča polícia zadržala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu