Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Deti prepustených ruských špiónov odišli za rodičmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Všetky deti desiatich prepustených ruských špiónov už odcestovali z USA do Ruska, kde sa pripoja k svojim rodičom. V nedeľu to povedal americký minister spravodlivosti Eric Holder pre TV stanicu CBS.

Spojené štáty v piatok vymenili 10 usvedčených ruských agentov za štyroch Rusov odsúdených za špionáž pre Západ. "Deti sa vrátili do vlasti. Urobili sme tak na základe želaní ich rodičov," vyhlásil Holder. Išlo o sedem detí vo veku od jedného po 38 rokov. Dospelé deti dostali na výber, no rozhodli sa odísť za rodičmi, hoci sa narodili a vyrástli v USA.

Holder je presvedčený, že zadržaní a prepustení špióni predstavovali pre USA potenciálne nebezpečenstvo, aj keď Rusku zatiaľ žiadne tajné informácie nedodali. "Rusko ich považovalo za veľmi dôležitých pre svoje spravodajské aktivity," vyhlásil s tým, že agentom platila Moskva státisíce dolárov. Holder tiež obhajoval rozhodnutie poslať zadržaných agentov do Ruska výmenou za štyroch Rusov pracujúcich pre Západ. Bola to podľa neho možnosť "získať ľudí, o ktorých mali USA veľký záujem".

Piatková výmena špiónov medzi Ruskom a Spojenými štátmi je najväčšou od skončenia studenej vojny. Americké lietadlo priviezlo ruských špiónov, ktorých pozatýkali minulý mesiac v amerických mestách a vo štvrtok hromadne predviedli pred federálny súd v newyorskej časti Manhattan. Všetci obvinení priznali, že v USA pracovali ako tajní agenti pre Moskvu. Súd nariadil ich okamžitú deportáciu s tým, že do Spojených štátov sa nesmú nikdy vrátiť.

Rusko v rámci dohody prepustilo štyri osoby vrátane zbrojného analytika Igora Sutjagina, ktorého v roku 2004 odsúdili na 14 rokov za špionáž pre Washington. Ruský prezident Dmitrij Medvedev udelil všetkým milosť po písomnom priznaní ich viny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu