Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruskí agenti odleteli z USA, čakajú sa správy z Moskvy

Jedným zo špiónov bola aj mladá Anna Chapman
Jedným zo špiónov bola aj mladá Anna Chapman

WASHINGTON - Desať ruských agentov zadržaných v USA odletelo vo štvrtok neskoro v noci (piatok ráno SELČ) z New Yorku do Moskvy. Stalo sa tak len niekoľko hodín potom, čo pred súdom priznali svoju vinu, napísala agentúra AP.

Teraz sa očakávajú správy o ceste opačným smerom štyroch osôb odsúdených v Rusku za údajné kontakty so západnými rozviedkami, prípadne ďalšie podrobnosti o dohodnutej výmene.

Podľa médií ide o najväčšiu výmenu zadržaných špiónov od konca studenej vojny. Výmena by mala uľahčiť snahy Washingtonu a Moskvy o zlepšenie vzťahov narušených prehlbujúcou sa atmosférou podozrievavosti, napísala AP.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev podpísal v noci na piatok výnos, ktorým udelil milosť štyrom osobám odsúdeným a uväzneným v Rusku za údajné kontakty so západnými rozviedkami. Urobil tak na základe ich písomnej žiadosti, v ktorej museli formálne uznať vinu.

Omilostenými sú okrem ruského vedca Igora Suťagina tiež explukovník vojenskej rozviedky pracujúci údajne pre Britov Sergej Skripal, bývalý rozviedčík Alexander Zaporožskyj a agent CIA Alexandr Sypačov. Tým oficiálne potvrdili mená, o ktorých sa v súvislosti s očakávanou výmenou špekulovalo už vo štvrtok. Štyria muži napísali ruskému prezidentovi žiadosť o milosť, v ktorej uznali svoju vinu.

Podľa ďalších kremeľských zdrojov pri omilostení sa bralo do úvahy aj to, že odsúdení si už vo väzení odpykali niekoľko rokov. Suťagin 11 rokov, Zaporožskyj takmer deväť rokov a Skripal päť a pol roka. Americké zdroje naopak poukazujú na to, že zdravotný stav niektorých z nich je po mnohoročnom väznení už značne zlý, pretože "podmienky v ruských väzniciach sú často veľmi tvrdé".

Tiež z americkej strany bolo priznanie viny podmienkou, aby federálny súd v New Yorku rozhodol o okamžitom vypovedaní osôb obvinených z dlhoročnej špionáže. Agentúra AP potom s odvolaním sa na Biely dom uviedla, že prezident Obama bol o rozhodnutí súdu informovaný a rozhodol proces výmeny špiónov s Ruskom uskutočniť.

Podľa advokátov zadržaných Rusov by sa mala výmena agentov uskutočniť „v najbližších hodinách", miesto ani presnejší čas ale neoznámili. Ruskí diplomati zadržaných navštívili v súdnom väzení, "aby s nimi rokovali o ich živote po návrate do Ruska," uviedol jeden zo štátnych žalobcov. Vicky Pelaezová, americká manželka jedného z agentov pôsobiaceho pod menom Juan Lazaro, pravým menom Michaila Vasenkova, dostala podľa tohto zdroja citovaného agentúrou AFP ponuku "bytu zadarmo, voľných víz pre deti a dve tisíc dolárov mesačne na živobytie," ak zostane v Rusku.

Desať údajných ruských špiónov zadržali koncom júna v rôznych častiach USA. Jedenásty člen skupiny je na úteku. Skupina desiatich ostatných sa vraj v rámci dohody o vypovedaní priznala ku "sprisahania s cieľom vyvíjať činnosť nelegálnych zahraničných agentov".

Podľa ruského webu Vremja novostej sa výmena špiónov uskutočňuje z iniciatívy Spojených štátov. USA navrhli počet osôb, ktorých by sa výmena mala týkať, a vypracovali aj zoznam ľudí väznených v Rusku, o ktorých by Američania mali záujem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu