Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vojaka obvinili, zverejnil VIDEO zabitia novinárov!

Útok amerického vrtuľníka na údajných irackých ozbrojencov.
Útok amerického vrtuľníka na údajných irackých ozbrojencov.

BAGDAD - Americké vojenské úrady v Iraku obvinili vojaka Bradleyho Manninga (22) za to, že jeho pričinením sa dostal na internet videozáznam z roku 2007, ktorý zachytil streľbu posádky amerického vrtuľníka do skupiny údajných irackých ozbrojencov, v ktorej boli aj dvaja pracovníci agentúry Reuters.

Počas incidentu okrem reportérov zahynulo ďalších desať ľudí. Dokument zverejnili v apríli na internetových stránkach WikiLeaks.org.

Vojak je obvinený zo zneužitia svojich právomocí, uvoľnenia tajných informácií a ohrozenia bezpečnosti štátu. O tom, či sa nakoniec dostane pred vojenský súd, má rozhodnúť až armádna porota.

Špecialistu vojenskej tajnej služby z druhej brigády 10. horskej divízie Bradleyho Manninga dali pred mesiacom do väzby v Kuvajte. Manning sa údajne sám prihlásil k autorstvu "úniku" videa na web pri jednej internetovej diskusii.

Posádka vrtuľníka si pri bojovej akcii v Bagdade vyžiadala od dôstojníkov povolenie strieľať do skupiny údajných ozbrojencov. Medzi nimi boli aj dvaja pracovníci agentúry Reuters, ktorých kamery pilot helikoptéry považoval za zbrane. Zábery z Bagdadu zachytávali celú akciu, vrátane paľby na dodávku, ktorá prišla na miesto streľby, a ktorej posádka sa snažila odviezť zranených. Posádka vrtuľníka veleniu tvrdila, že je to zrejme ďalšia skupina povstalcov, ktorá prišla pozbierať zbrane. V aute boli dve deti, ktoré potom zranené našli americkí vojaci, ktorí prišli v obrnenom aute.

Americká armáda v apríli priznala, že nemôže nájsť svoj digitálny dokument videonahrávky, pričom pravosť videa na internete nespochybnila. Jeden jej hovorca dokonca uviedol, že vnútorné vojenské vyšetrovanie dospelo k tomu, že vojaci konali primerane k situácii.

Server WikiLeaks zverejňuje citlivé materiály získané od vlád alebo iných organizácií, pričom chráni svoje zdroje. Jej zakladateľmi sú čínski disidenti, ale aj novinári alebo matematici z Ázie, Európy i USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu