Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Demokratické voľby v Iraku: 16 mŕtvych

Policajt prehľadáva ľudí, ktorí chcú ísť do volebnej miestnosti
Policajt prehľadáva ľudí, ktorí chcú ísť do volebnej miestnosti

BAGDAD- V Iraku dnes začali parlamentné voľby, ktoré majú umožniť stabilizáciu krajiny. Začiatok volieb však poznačili násilnosti a počet mŕtvych podľa agentúry Reuters dosiahol 16.

Presné údaje sa ale rozchádzajú, agentúra AP hovorí o siedmich mŕtvych. Médiá však od rána zhodne hlásia mínometnú streľbu pri niekoľkých volebných miest v krajine.

Upokojenie situácie v Iraku je predpokladom pre plánované augustové stiahnutie amerických bojových jednotiek. Všetky americké sily majú odísť do konca roka 2011.

Najmenej štyria ľudia boli podľa Reuters zabití a ďalší boli zranení pri explózii, ktorá zničila obytnú budovu v Bagdade. Pri inej explózii, ktorá zasiahla ďalšiu budovu v metropole, zahynulo podľa Reuters najmenej 12 ľudí a ďalších osem bolo zranených.

Už od rána médiá informujú o mínometnej paľbe na rôznych miestach v krajine. Najmenej tri mínometné granáty boli vypálené na volebné miesta v prevažne sunnitskej provincii Saláhaddín, z ktorej pochádzal zvrhnutý a neskôr popravený diktátor Saddám Husajn. Explózia v meste Bajdží, ktoré sa nachádza asi 180 kilometrov severne od Bagdadu, si podľa agentúry Reuters vyžiadali troch zranených.

Najmenej dva granáty vybuchli aj v blízkosti volebných miestností v zmiešanej sunnitsko-šiitskej zóne na západe irackej metropoly Bagdad. Zdroj z irackého ministerstva hovoril aj o ostreľovaní Zelenej zóny v centre hlavného mesta, kde stoja vládne budovy, parlament a zahraničné ambasády. V Bagdade vybuchli aj dve bomby umiestnené na ceste.

Zhruba 19 miliónov voličov dnes zvolí 325 poslancov z približne 6200 kandidátov. Volebné miestnosti sa majú uzavrieť v 15:00 SEČ, nie je ale vylúčené, že v prípade vysokej volebnej účasti zostanú otvorené dlhšie. V etnicky i nábožensky rozdelenej krajine sa začalo voliť v 7:00 miestneho času (5:00 SEČ). Od piatku volia v 16 krajinách aj Iračania žijúci v cudzine.

Druhé riadne voľby do Rady reprezentantov od americkej invázie do Iraku v roku 2003 majú vytvoriť predpoklad pre ukončenie nábožensky motivovaného násilia a hospodársku stabilizáciu krajiny. "Tieto voľby znamenajú ďalší krok v postupe našej demokracie, a tiež sú testom," vyhlásil iracký prezident Džalál Talabání.

Dá sa očakávať, že žiadny politický blok v dnešných voľbách nezíska väčšinu, a formovanie novej vlády by tak mohlo trvať týždne, ba aj mesiace.

Na údajné volebné podvody si už sťažoval šiitsky politik a bývalý iracký premiér Ajád Alava, ktorý stojí v čele nábožensky neutrálneho zoskupení Irakíja. Protivníci súčasného premiéra Núrího Málikího, ktorého koalícia Právny štát čelí konkurencii niekdajších politických partnerov usilujúcich o podporu šiitov, poukazujú na údajné zastrašovanie a zatýkanie.

Podľa prieskumov chce ísť k voľbám 63 percent Iračanov. Hlasovanie sprevádzajú silné bezpečnostné opatrenia, volebné miestnosti strážia tisícky vojakov a policajtov. Zabrániť voľbám chce iracká odnož teroristickej organizácie Al-Káida, ktorá vyhlásila na dnes zákaz vychádzania v celej krajine, najmä v sunnitských oblastiach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu