Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Výbuch v irackej škole zabil osem ľudí, z toho šesť detí

V základoch školy bola ukrytá munícia. Zobraziť galériu (6)
V základoch školy bola ukrytá munícia. (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Výbuch v škole v bagdadskej šiitskej štvrti Sadr City usmrtil ôsmich ľudí, z toho šesť detí, informovali bezpečnostné a zdravotnícke zdroje.

Hovorca irackých bezpečnostných síl spresnil, že nešlo o výbuch bomby, ako sa spočiatku domnievali, ale o náhodný výbuch munície ukrytej v základoch základnej chlapčenskej školy Abaa Dhar. Medzi 41 zranenými je 25 školákov a traja učitelia, uviedli zdravotníci z dvoch miestnych nemocníc.

V čase, keď nastala explózia, deti odchádzali po vyučovaní domov. Výbuch, ktorý školou otriasol o 13.10 miestneho času (11.10 SEČ) a na mieste detonácie zostal kráter s priemerom asi štyri metre, zasiahol hlavný vchod a vážne poškodil aj tri okolité budovy.

Hovorca bagdadského velenia bezpečnostných síl generálmajor Kássim Atta pre tlačovú agentúru AFP uviedol, že išlo o výbuch skrýše munície vykopanej do základov školy. Zo skrývania zbraní na tomto mieste obvinil takzvané "špeciálne skupiny", šiitské milície, ktoré podľa Spojených štátov amerických vyzbrojuje a trénuje Irán. Atta povedal, že vybuchla skrýša, ale nevysvetlil, čo explóziu spôsobilo.

Predstaviteľ armády, ktorý si neželal byť menovaný, povedal, že v blízkosti budovy zamestnanci školy pálili odpadky, čo mohlo zapríčiniť výbuch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu