Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Taktika anarchistov: Vandalizmus a bitky

Demonštranti rozbíjajú výkladné skrine a ničia okolité budovy
Demonštranti rozbíjajú výkladné skrine a ničia okolité budovy

TORONTO - Vandali v čiernom oblečení, ktorí vyvádzali v centre Toronta, sú uliciam tohto mesta relatívne cudzí, ale ich metódy a motívy sa opakujú po celom svete už celé desaťročia. Rozbité výkladné skrine a heslá nasprejované na stenách, ktoré po ich vyčíňaní zostali, ale nezodpovedajú na najzákladnejšie z otázok: "Kto sú tí bitkári a čo vlastne chcú?" napísal dnes kanadský denník Globe and Mail.

Jednotlivci, ktorí napĺňajú anarchistický koncept autonómnych skupín bez jednotného vedenia alebo takzvanú stratégiu black block, sa v dnešnej dobe spájajú prostredníctvom internetových fór alebo informačných e-mailov. Sú medzi nimi učitelia jógy, dobrovoľníci variaci polievku pre bezdomovcov, organizátori komunitných aktivít či vysokoškolskí študenti. Hnevá ich nálepka anarchistov a odmietajú vžitý opis, ktorý ich zobrazuje ako nevzdelanú bandu rozhnevaných mladých mužov.

"My k našim protestom nevyliezame odniekadiaľ zo stoky," hovorí Chris Bowen, člen anarchistického hiphopového dua Test Their Logik a jeden z najviditeľnejších propagátorov poškodzovania majetku v rámci hnutia. "Nie sme násilníci. Som plný lásky - ovšem lásky k tejto planéte, nie k pacifizmu a súčasného stavu vecí," vysvetľuje.

Bolo ale ťažké rozpoznať lásku v záberoch rozbitých výkladov kaviarní Starbucks a horiacich zásahových automobilov. Mnohí, vrátane torontského šéfa polície Billa Blaira a starostu Davida Millera, lamentovali nad násilím a sľubovali tresty.

Ale keď je vaším cieľom "rozdrviť kapitalizmus", potom je podľa Bowena, ktorý cez deň učí jógu, poškodzovanie cudzieho majetku potrebné na prilákanie pozornosti sveta. "Keď sú zničené budovy, ale nikomu sa nič nestane, tak o čo ide?" vyhlásil počas protestov. "Je to len zničená výloha, nie ľudský život. Násilie vychádza zo spoločností, ktoré sú naším terčom. To ony ničia životné prostredie a životy."

Ďalší údajný organizátor protestov Alex Hundert, ktorého v sobotu zadržala polícia, pred časom napísal na internetovom serveri rabble.ca pojednanie obhajujúce deštruktívnu stratégiu použitú počas tohtoročných zimných olympijských hier. Podľa neho táto taktika funguje ako "búracie závažie", ktoré prerazí cestu pre ďalšie protestné skupiny presadzujúce rôzne požiadavky. Rozbitie okien obchodnej spoločnosti Hudson's Bay Company podľa neho napríklad "v skutočnosti dalo možnosť Kanaďanom zastaviť sa a zamyslieť nad koloniálnou minulosťou HBC".

Protestujúci, ktorí skončili v policajných väzenských celách, sú nielen z Toronta, ale i z Montrealu, Vancouveru a ďalších kanadských miest, alebo zo Spojených štátov. "Sú to vaši spolupracovníci a susedia, vaši učitelia alebo študenti, vaši príbuzní," upozornil jeden z anarchistických organizátorov, ktorý si neželal byť menovaný.

Šéf torontskej polície v noci na nedeľu sľúbil, že všetkých, ktorí sa zapojili do protestov využívajúcich stratégiu black block, dolapí. "Neexistuje útočisko, kde by sa mohli ukryť pred spravodlivosťou a zodpovednosťou za svoje trestné činy," varoval. V tlačovom vyhlásení zverejnenom v nedeľu vyzval verejnosť, aby odovzdala polícii všetky dostupné zábery "tých kriminálnych skupín, ktorých jedinou motiváciou je násilie a ničenie a ktoré šokovali tých, ktorí prišli vyjadriť svoje názory pokojným spôsobom".

Mnohí demonštranti dorazili do Toronta v reakcii na všeobecnú výzvu skupín Southern Ontario Anarchist Resistance a Toronto Community Mobilization Network; v meste sa nachádzalo veľké množstvo gaučov a kobercov, na ktorých našli nocľah. "Máme tu, aj všade inde priateľov ochotných otvoriť dvere," hovorí Bowen. "Oni kryjú chrbát mne a ja zase im."

Počas sobotňajšieho vyčíňania používali skupiny black block taktiku, o ktorej tvrdia, že si získala obľubu počas série historických povstaní, ako bolo napríklad slávne "bostonské pitie čaju". Skupinky oblečené v čiernom sa odtrhnú od davu pokojných demonštrantov, aby vybili okná a nastriekali na steny svoje heslá. Potom sa rýchlo prezlečú do svetlého oblečenia a splynú v anonymite davu. Tento postup vysvetľujú stúpenci black block online a odrádzajú členov skupiniek od násilných stretov s políciou, aby sa vyhli zatknutiu.

Tieto taktiky nie sú nijako tajné; dajú sa ľahko nájsť na anarchistických serveroch, ako je crimethinc.com alebo theanarchistlibrary.org. A napriek stovkám zadržiavaných demonštrantov tvrdia anarchisti, že ich hnutie silnie ako lavína. "Pozrite sa na Toronto, pozrite sa na reakciu na úsporné opatrenia v Grécku, pozrite sa na hnev proti BP za ropu v Mexickom zálive," hovorí Bowen. "Celá globálna ekonomika ide dole. A my do nej budeme kopať, kým sa nezrúti."

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu