Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zaútočili na prezidentský palác, nepáčia sa im reformy

Rumuni protestujú proti avizovaným úsporným opatreniam vlády
Rumuni protestujú proti avizovaným úsporným opatreniam vlády

BUKUREŠŤ - Stovky Rumunov dnes zaútočili na prezidentský palác v Bukurešti, polícia ale ich násilný atak odrazila. Demonštranti protestujú proti pripravovaným úsporným opatreniam vlády. Informovala o tom agentúra AP.

Protestov proti plánovanému zníženiu platov a dôchodkov sa v rumunskom hlavnom meste podľa oficiálnych údajov zúčastnilo okolo 4000 ľudí. Demonštranti požadujú, aby prezident tieto vládne zmeny neschválil. V rovnakej dobe rumunský najvyšší súd rozhodol, že chystané reformy sú čiastočne v rozpore s ústavou. Parlament by mal teda svoj návrh upraviť.

Na kladnom stanovisku súdu a následnom zavedení vládnych úsporných opatrení pritom záleží, či Rumunsko získa od Medzinárodného menového fondu (MMF) a EÚ finančnú pomoc vo výške dve miliardy eur.

Rumunský premiér Emil Boc už skôr oznámil, že vláda chce znížiť platy zamestnancov vo verejnom sektore o 25 percent a výšky dôchodkov o 15 percent. Vláda to považuje za potrebné, aby splnila požiadavky MMF a udržala deficit štátneho rozpočtu na 6,8 percente.

Proti úsporným vládnym reformách sa v posledných týždňoch protestuje i v mnohých ďalších krajinách, napríklad v Grécku, Francúzsku či Taliansku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu