Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Brazílski záchranári hľadajú minimálne 1000 ľudí

Obyvatelia sa snažia zachrániť veci zo zaplavených domov
Obyvatelia sa snažia zachrániť veci zo zaplavených domov

RIO DE JANEIRO - Po intenzívnych dažďoch a záplavách pátrajú v Brazílii záchranári po vyše 1000 ľuďoch. V pondelok o tom informoval guvernér severovýchodného štátu Alagoas.

Teotonio Vilela Filho sa tiež obáva, že počet obetí môže ešte výrazne narásť. Jeho vyhlásenie z tlačovej besedy pred schôdzkou s prezidentom Luizom Ináciom Lula da Silvom priniesla brazílska tlačová agentúra. Filho uviedol, že všetci za modlia za to, aby sa nezvestní našli živí. Má však vážne obavy, pretože ich telá postupne nachádzajú na brehoch riek a plážach.

Povodne a zosuvy pôdy si na severovýchode Brazílie vyžiadali už najmenej 34 obetí, informovali úrady. Dva brazílske štáty sužujú prívalové dažde, v dôsledku čoho sa tamojšie rieky vyliali zo svojich brehov. Oblasť navyše postihli zosuvy podmočenej pôdy, pričom zasiahnuté sú najmä obydlia na svahoch. Guvernér štátu Alagoas Filho informoval v pondelok o 22 obetiach. 80 tisíc obyvateľov voda vyhnala zo svojich domovov. V štáte Pernambuco zahynulo 12 ľudí a 42 tisíc prišlo o strechu nad hlavou. Počet obetí môže byť vyšší vzhľadom na početných nezvestných, ale aj vzhľadom na to, že mnohé oblasti sú doteraz odrezané od sveta.

V máji 2009 si záplavy v rovnakých štátoch vyžiadali najmenej 44 mŕtvych a 380 tisíc ľudí muselo svoje domovy opustiť.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu